Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baka Mare
  • 22.05.2021. 10:30
  • Zagrebačka, Jastrebarsko

Jedinoj stanovnici sela nakon 30 godina stiglo prvo društvo - telad japanskih goveda

U malom selu Tihočaj sa svega devet kuća, živi Mare Gvozdanović (95), jedina stanovnica ovog mjesta skrivenog na obroncima Žumberka.

Foto: Leticija Hrenković
  • 1.678
  • 680
  • 1

Do sela Tihočaj nije lako doći. Sat vremena vožnje autom od Zagreba do Jastrebarskog, preko Črnilovca i Bukovca Svetojanskog pa šećer za kraj, još sedam zahtjevnih kilometara makadama napravljenog još za vrijeme Austro-ugarske monarhije. Ta posljednja dionica vodi kroz pitoreskni Žumberak s obiljem netaknute prirode i guste šume, s puno zavoja, blatnjavih rupa što je popriličan izazov za gume svakog automobila. Osjećaj je kao da vozite reli, nitko vas ne može prestići, jer se tim makadamom dva auta teško mogu mimoići.

U malom selu Tihočaj sa svega devet kuća, živi Mare Gvozdanović (95), jedina stanovnica ovog skrivenog mjesta na 750 metara nadmorske visine. Odrasla je u poljoprivredi, hraneći svoje blago -  svinje, ovce, koze i nikad nije radila u kancelariji, priča nam sjećajući se s nostalgijom vremena kada je ovo mjesto bilo puno ljudi, stoke i obrađene zemlje. Danas je na području cijele općine svega 70 krava.

"Svaki dan mi je lijepo, ja sam prezadovoljna. Tu je čisti zrak i voda koja izvire iz kamena, a za sebe imam dosta, ne treba mi puno i naučila sam živjeti i raditi sama“, kaže ova okretna starica u desetom desetljeću života. Baka Mare, kao je zovu lokalni vikendaši, u vrtu pokraj kuće uzgaja salatu, krumpir i drugo povrće za svoje potrebe, a društvo joj odnedavno prave telići japanskih goveda, prvi životinjski sustanari u posljednijh 30 godina.

"Kada sam u vrtu, telići znaju k meni doći pa im ja dam trave, pričam s njima i kažem idite dolje i pasite“, veselo priča naša vremešna sugovornica koja uživa u svakom trenutku svog života u Tihočaju. Kaže da mladi nisu bedasti da bi živjeli ovdje, ali kada bi bilo više ljudi došli bi mladi, kao i njen unuk koji najviše voli spavati u staroj bakinoj kući.

Možda ovo i nisu samo puste želje Mare Gvozdanović, jer bi ruševne kuće ovog sela uskoro mogle zamijeniti obnovljene u koje će useliti obitelji koje će se baviti stočarstvom i to uzgojem Wagyu goveda u sklopu rent-a-farm projekta koji je pokrenuo svestrani pozitivac, poduzetnik Davorin Štetner.

Otkud japanska goveda u srcu Hrvatske saznat ćete u našoj idućoj priči...

Pogledajte izjavu bake Mare:


Tagovi

Davorin Štetner Tihočaj Wagyu goveda Obnova sela Žumberak


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.