Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.10.2013. 06:29

Jedino što pokreće razvoj jesu ulaganja i znanje

Za prehrambenu neovisnost potrebna je dobra strategija, dugoročan izvor fnanciranja i sinergija velikih i malih proizvođača u postizanju konkurentnosti

Foto: http
  • 592
  • 81
  • 0

Novinarska ekipa Glasa Slavonije iskoristila je nedavni posjet Slavoniji i Baranji Ljerke Puljić, starije izvršne potpredsjednice za strategijske poslovne grupe i marketing u Agrokoru d.d., za razgovor s njom. Kakvo je stanje hrvatske poljoprivrede i koje su perspektive tog sektora od kojeg se mnogo očekivalo?

U Agrokoru smatraju da hrvatska poljoprivreda ima objektivne i jake potencijale rasta, što su i dokazali uloživši više od 500 milijuna eura u posljednjih osam godina u gotovo sva područja poljoprivredne proizvodnje. "Stavljanje obradivog zemljišta u funkciju te navodnjavanje, odnosno primjena vodećih tehnologija u obradi tla, hrvatskoj poljoprivredi bi omogućilo rast proizvodnje i podizanje konkurentnosti."

Potrebna strategija za prehrambenu neovisnost

"Budući da je riječ o sektoru gdje rezultati uvelike ovise o kvaliteti prirodnih resursa, kao i nizu eksternih uvjeta na koje je teško utjecati, a kako su istovremeno po karakteru ulaganja u poljoprivredu dugoročna i ciklusi proizvodnje relativno spori, a u određenoj mjeri rezultat će uvijek biti ovisan i o klimatskom faktoru, da bi se u određenoj mjeri kompenzirali ovi negativni učinci na konkuretnost cijela EU, ali i druge zemlje imaju cijeli niz potpora i poticaja domaćoj proizvodnji hrane. Zašto?"

Ljerka Puljić za Glas Slavonije navodi kako je za održavanje svake zemlje pa i naše uz energiju, prehrambena neovisnost strateški cilj. "Kako bi ulaganja u ovaj sektor bila temeljena na stvarnom dugoročnom interesu razvoja poljoprivredne proizvodnje, nužno je imati strategiju. Cijela europska poljoprivreda ima strategiju i sve zemlje članice Europske unije vlastite strateške dokumente."

Nužne subvencije za poljoprivrednu proizvodnju

Veličina poljoprivrednih gospodarstava, tradicionalna vrsta proizvodnje koja je i dalje osnova hrvatske poljoprivrede, nedostatak znanja i poznavanja novih tehnologija, nepostojanje dugoročnih izvora financiranja, uzroci su gubitka održivosti i razlog su neiskorištavanja hrvatskog potencijala. Svjetska tržišta hrane i roba doživljavaju procvat i treba povećati subvencije u poljoprivredi, i to što hitnije.

"Činjenica je da zaista hrana uz energiju posljednih godina u svijetu postaje fokus ulagača, a s time zajedno idu i subvencije. Dobro je što je Hrvatska u postupku pristupanja EU ispregovarala potpore na razini onih u EU i ukoliko nam ukupna ekonomska situacija to bude dopuštala, one bi trebale biti dovoljna potpora razvoju poljoprivredne proizvodnje."

Model napretka hrvatskog sela

"Ne bih rekla da postoji jedan model, niti mi iz Agrokora pretendiramo da je model sinergije između velikih proizvođača, poput Agrokora s malima, najbolji, ali sigurno vrlo brzo i možda najlakše može dovesti do pozitivnih pomaka. Naime, mi kao velika kompanija imamo sigurno najjače investicijske i ljudske potencijale koje koristimo u poljoprivrednoj proizvodnji, a tu poglavito mislim na primjenu znanja i tehnologije. Stoga, naravno da mali proizvođači učeći na našem primjeru kroz transfer znanja i tehnologije mogu bitno unaprijediti vlastitu proizvodnju. Jasno je da oni sami i pojedinačno vrlo teško mogu doći do znanja, u što smo i mi sami uvjereni, jer znamo kako smo u nekim područjima i mi sami trebali dugo vremena i velika ulaganja da bismo postigli svjetske rezultate."

Ulaganja u Agrokoru

"Agrokor je poznat po stalnom investiranju, zato što bez toga nema održivog i dugoročnog rasta kompanije. U sklopu toga nekako prirodno pojavila se potreba i namjera za ulaganjem u bioenergiju koja u Agrokorovom slučaju prije svega na održiv, tehnološki i ekološki najprihvatljiviji način rješava problem otpada s farmi i nekih prehrambenih industrija, a da pri tome, što nije nevažno, proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora koju koristimo dalje sami u proizvodnji. Investicije u bioenergiju uglavnom će slijediti i dalje Agrokorove investicije u stočarstvu, ali bit će povezane i sa stakleničkom proizvodnjom. Uz te investicije Agrokor kontinuirano ulaže u modernizaciju svih svojih djelatnosti, kao i u nove maloprodajne kvadrate, informatičku djelatnost. Naravno, postoje i srednjoročni planovi investiranja i oni su uvijek vezani uz planove rasta", rekla je Ljerka Puljić za Glas Slavonije.

Foto: http://jumpthecurve.net


Tagovi

Ljerka Puljić Agrokor Potencijal Navodnjavanje Program ruralnog razvoja Prehrambena neovisnost Potpore Konkurentnost Prehrambena industrija Tržište Investicije Tehnologija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."