Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupnja mehanizacije
  • 03.05.2018. 10:30

Je li nam se pomladila poljoprivredna mehanizacija? Pitate li domaće proizvođače i zastupnike - baš i nije!

Činjenica da je kroz mjere ruralnog razvoja dozvoljena i kupovina rabljene mehanizacije, ne ide u prilog želji da nam mehanizacija bude mlađa od prosječnih 30 godina, kažu proizvođači i zastupnici svjetskih brendova.

Foto: Bigstockphoto/standret
  • 801
  • 38
  • 0

Traktori u Hrvatskoj u prosjeku su stari 30 godina, rekao je na prošlogodišnjem Farm Showu u Osijeku ministar Tomislav Tolušić. Na ovogodišnjem Proljetnom bjelovarskom sajmu naglasio je da su pokazatelji prodaje mehanizacije porasli ne 5, 10 već puno, puno više posto.

Povećana prodaja, između ostalog, bilježi se i zbog sredstava EU fondova koja nisu bila dostupna. E sad, možemo li reći da i statistika ide nabolje odnosno da nam se "pomladila" mehanizacija? Ako pitate domaće proizvođače odnosno zastupnike svjetskih brendova - baš i ne. 

(Pre)stara mehanizacija 

Naime, kako su nam rekli, činjenicom da je kroz Mjere ruralnog razvoja dozvoljena i kupovina rabljene mehanizacije, trži se i dalje starim traktorima, kombajnima, sijačicama, frezama... "I dalje se uvozi stara mehanizacija iz zapadnih zemalja EU. Ne bi nas čudilo da za koju godinu statistika kaže da nam je mehanizacija čak i starija nego li je sad", čuli smo. 

Problem je i što sva ta stara mehanizacija ne zadovoljava europske homologacije koje današnji proizvođači, naravno i naši domaći, moraju zadovoljavati. Lako je moguće, upozorili su nas, da se već 2020. više neće moći prodavati traktori s mehaničkim motorima nego Common rail s manjom emisijom ispušnih plinova.

Odlukom da se dozvoli i kupovina rabljene mehanizacije, čuli smo od proizvođača i zastupnika, dozvoljeno je da se i dalje legalno uvozi, registrira i prodaje mehanizacija koja zagađuje okoliš dok novi moraju zadovoljavati sva pravila zaštite okoliša. 

Kupovina rabljenog dozvoljena samo u određenim mjerama

S druge strane tako i novce koje povučemo kroz Program ruralnog razvoja vraćamo zapadnim zemljama EU. Malo toga ostaje nama. Prema onome što smo doznali iz resornog ministarstva, dozvoljena je rabljena mehanizacija samo u mjerama 6.1., 6.2 i 6.3 te 8.6. Razlozi su pojednostavljene mogućnosti financiranja u M6, a M8 razlog je skupoća i neisplativnost šumarske mehanizacije.

Dodatni razlog je i da bi novi traktor premašio dozvoljeni iznos od 50.000 eura, a jedan projekt često obuhvaća širu priču: kupovinu zemlje, ograđivanje, stoku pa i mehanizaciju.

Ako ćemo biti iskreni, u pravu su obje strane. Dobra vijest je da se tržište poljoprivredne mehanizacije ipak pokrenulo. Stagnacija, čekanje na odluke o mjerama, pisanje/brisanje ponuda oduzela je svima previše vremena. 


Tagovi

Mehanizacija Ruralni razvoj Rabljena mehanizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]