Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.11.2019. 18:00

Javno savjetovanje o zemljopisnim oznakama i zajamčenim tradicionalnim specijalitetima

Ovo javno savjetovanje namijenjeno je široj javnosti i dionicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tijela i istraživači.

Foto: Pixabay/jacqueline macou
  • 266
  • 21
  • 0

Europska komisija je u ponedjeljak, 4.studenog pokrenula javno savjetovanje o geografskim oznakama (GO) i zajamčenim tradicionalnim specijalitetima (ZTS), koji su dio politike EU o kvaliteti proizvoda.

Ovo javno savjetovanje namijenjeno je široj javnosti i dionicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tijela i istraživači. Cilj je prikupiti povratne informacije o razumijevanju i percepciji sustavima kvalitete EU. Javno savjetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU i otvoreno je u razdoblju od 12 tjedana.

Geografske oznake su zaštićena imena proizvoda koji imaju posebnu vezu s njihovim zemljopisnim podrijetlom; zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) (ovisno o vrsti proizvoda i snažnoj vezi s regijom podrijetla), dok oznaka zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS) naglašava tradicionalni aspekt proizvoda, kao što je način izrade proizvoda ili njegov sastav, a da nije povezan s određenim geografskim područjem.

Sudionici u javnoj raspravi imat će priliku dati mišljenje o njihovom djelovanju i kako poboljšati učinkovitost i pojednostaviti procedure sustava kvalitete EU. To uključuje registraciju naziva, izmjene specifikacija proizvoda i otkazivanje registriranog imena.

Javno savjetovanje dio je sveobuhvatne ocjene programa EU kvalitete. Procjenom će se vidjeti koliko su ovi programi učinkoviti, efikasni, relevantni i dosljedni.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Javno savjetovanje Oznaka zemljopisnog podrijetla Oznaka izvornosti Sustav kvalitete EU


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]