• Javno savjetovanje
  • 08.11.2019. 18:00

Javno savjetovanje o zemljopisnim oznakama i zajamčenim tradicionalnim specijalitetima

Ovo javno savjetovanje namijenjeno je široj javnosti i dionicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tijela i istraživači.

Foto: Pixabay/jacqueline macou
  • 235
  • 21
  • 0

Europska komisija je u ponedjeljak, 4.studenog pokrenula javno savjetovanje o geografskim oznakama (GO) i zajamčenim tradicionalnim specijalitetima (ZTS), koji su dio politike EU o kvaliteti proizvoda.

Ovo javno savjetovanje namijenjeno je široj javnosti i dionicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tijela i istraživači. Cilj je prikupiti povratne informacije o razumijevanju i percepciji sustavima kvalitete EU. Javno savjetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU i otvoreno je u razdoblju od 12 tjedana.

Geografske oznake su zaštićena imena proizvoda koji imaju posebnu vezu s njihovim zemljopisnim podrijetlom; zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) (ovisno o vrsti proizvoda i snažnoj vezi s regijom podrijetla), dok oznaka zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS) naglašava tradicionalni aspekt proizvoda, kao što je način izrade proizvoda ili njegov sastav, a da nije povezan s određenim geografskim područjem.

Sudionici u javnoj raspravi imat će priliku dati mišljenje o njihovom djelovanju i kako poboljšati učinkovitost i pojednostaviti procedure sustava kvalitete EU. To uključuje registraciju naziva, izmjene specifikacija proizvoda i otkazivanje registriranog imena.

Javno savjetovanje dio je sveobuhvatne ocjene programa EU kvalitete. Procjenom će se vidjeti koliko su ovi programi učinkoviti, efikasni, relevantni i dosljedni.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Javno savjetovanje EU Oznaka zemljopisnog podrijetla Oznaka izvornosti Sustav kvalitete EU


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Digitalizacija poljoprivrede je prioritet #agrivi #agroklub