• Zajednička poljoprivredna politika
  • 05.05.2014. 15:00

Javne rasprave o modelima poticaja u Sisku i Karlovcu

U utorak, 6. svibnja 2014. u Sisku i Karlovcu održat će se Javne rasprave o odabiru hrvatskog modela poticaja u sklopu ZPP-a

Foto: depositphotos.com, Rakim
  • 138
  • 13
  • 0

Zamjenica ministra Snježana Španjol i pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić održat će javnu raspravu o odabiru hrvatskog modela poticaja u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike sa zainteresiranom javnošću u Sisku i Karlovcu prema slijedećem rasporedu:

  • 6. svibnja 2014. (utorak) s početkom u 10:00 sati - Velika vijećnica grada Siska, Rimska 26, Sisak
  • 6. svibnja 2014. (utorak) s početkom u 16:00 sati - Velika vijećnica grada Karlovca, Banjavčićeva 9, Karlovac

Ministarstvo poljoprivrede započelo je sa predstavljanjem reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Javnom raspravom se želi utvrditi hrvatski model isplate poticaja u sklopu zacrtanih i definiranih modela koje propisuje nova ZPP Europske Unije za programsko razdoblje od 2015.-2020. godina. Prvo predstavljanje održano je sa predstavnicama svih poljoprivrednih udruga, sektorskih organizacija te Hrvatske poljoprivrede komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i drugih institucija čije je članstvo direktno uključeno i zainteresirano za sustav izravnih potpora poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Do 1. kolovoza ove godine Hrvatska mora izabrati modele poticaja

Hrvatska do 1. kolovoza 2014. mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno. Svim državama članicama ostavljena je mogućnost da sa svojim proizvođačima odluči koji je model za nju najbolji i najprihvatljiviji.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora, proizvodnje mlijeka i slično. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednika. Također je jedan od strateških ciljeva u sustav potpora uključiti i nove poljoprivredne površine koje će se staviti u funkciju kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, novim modelima potpore želi se zaštiti male poljoprivrednike, potaknuti na veće očuvanje zaštite okoliša i slično.

Prva rasprava pobudila velik interes poljoprivrednih proizvođača

Prva rasprava pobudila je veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji su svjesni svih hrvatskih specifičnosti, a otvoreno se razgovaralo o pojedinim strahovima koje imaju pojedini sektori čiji se pozicija unutar nove ZPP mijenja. Proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike - ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za povećanje konkurentnosti te ostvarivanje boljeg dohotka od poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Foto: depositphotos.com, Rakim


Tagovi

Zvjezdana Blažić Snježana Španjol ZPP Sisak Karlovac Javna rasprava Modeli poticaja


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovaj moj tata (lugar) je baš maštovit 😅🦌