Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad izvoza u Japanu
  • 25.06.2014. 17:55

Japanski izvoz u padu zbog slabe potražnje SAD-a

Japanski izvoz smanjio se u svibnju prvi put u 15 mjeseci ponajprije zbog slabe potražnje iz Sjedinjenih Država i azijskih zemalja.

Foto: freedigitalphotos.net, moggara
  • 122
  • 12
  • 0

Niti u Zemlji izlazećeg sunca ne teku med i mlijeko. Po prvi puta u zadnjih 15 mjeseci smanjio se japanski izvoz pa je tako japanski premijer Shinzo Abe dobio još jedan izazov prilikom pokušaja izbavljanja Japana iz nimalo obećavajućih ekonomskih prognoza. Kako objavljuje vlada Tokija, najveći uzrok pada izvoza jest slaba potražnja SAD-a i azijskih zemalja. Vrijednost izvoza se u svibnju smanjila na 5.61 milijardi jena (55 milijardi dolara), što je za 2.7% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Izvoz u SAD prošli mjesec pao je za 2.8%, po prvi puta u 17 mjeseci, pa je tako iznosio 1.01 milijardi jena.

Izvoz u druge azijske zemlje, uključujući i Kinu, smanjio se za 3.4% te tako zabilježio pad prvi puta unazad 15 mjeseci. U svibnju je udio japanskog izvoza u druge azijske zemlje iznosio 55%. Isporuke u Kinu, inače najvećeg japanskog trgovinskog partnera, porasle su za neznatnih 0.4%, na 1.05 milijardi jena.

Ukupni japanski uvoz u svibnju je također smanjen, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za 3.6%, na 6.52 milijardi jena. Time je njegova vrijednost pala po prvi puta u 19 mjeseci i to pod utjecajem podizanja stope PDV-a sa 5 na 8%, početkom travnja. Ne pomaže niti činjenica da su im ugašeni nuklearni reaktori donijeli visoku cijenu električne energije, koju sada također uvoze.

"Rastuće ekonomije, pogotovo Kina, usporavaju, što je vrlo bitan faktor u padu izvoza. Izvoz će se polagano oporavljati, ali neće biti dovoljno snažan kako bi bio pokretač razvoja Japana.", govori Yuichi Kodama, glavni ekonomist iz Meiji Yasuda Life Insurance Co., u Tokiju.

Foto: freedigitalphotos.net, moggara12


Tagovi

Zemlja izlazećeg sunca Japan Shinzo Abe Pad izvoza Ekonomske prognoze Tokio Kina Porast PDV Yuichi Kodama

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!