Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seljačka tržnica
  • 25.04.2015. 10:40

Jakovina otvara Certificiranu seljačku tržnicu

Koncept seljačke tržnice razlikuje se od uobičajenih gradskih, komunalnih tržnica po tome, što se na seljačkim tržnicama povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: Savjetodavna služba
  • 285
  • 63
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, u subotu 25. travnja 2015. godine, u 10:00 sati, na Gradskoj tržnici u Varaždinu, svečano će otvoriti Projekt Certificiranja seljačke tržnice.

Tom će prigodom, zajedno s domaćinima obići tržnicu, te podijeliti certifikate proizvođačima. Projekt "Certificiranja seljačkih tržnica" kroz proces dodjele prava poljoprivrednim proizvođačima na tržnicama, provode Udruga hrvatskih tržnica i Savjetodavna služba.

"Ovim programom žele se zaštiti i razvijati interesi svih sudionika u izravnoj prodaji svježih i domaćih poljoprivrednih te prehrambenih proizvoda koji se nude i prodaju na tržnici. Nizom mjera, projekata i raznim drugim aktivnostima, određen je način i smisao provedbe ovog programa te definirana strategija za daljnje razdoblje", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Domaći proizvodi za ruralnu održivost

Realizacijom ovog programa i razvojem tržničke djelatnosti, povećat će se ukupni obujam potrošnje domaćih poljoprivrednih proizvoda, što će imati izravan utjecaj za potrebom povećanja i vlastite poljoprivredne proizvodnje. Na taj način utječe se i na gospodarski razvoj i održivost ruralnog prostora.

Koncept seljačke tržnice razlikuje se od uobičajenih gradskih, komunalnih tržnica, po tome što se na seljačkim tržnicama povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava.

Uz poljoprivredno-prehrambene proizvode na ovakvim tržnicama uobičajeno se prodaju i suveniri, tradicijski nakit, kruh, kolači i slično. Seljačka tržnica sadrži elemente i tržnice i manifestacije te se uz samu prodaju često organiziraju i popratne svečanosti i priredbe.

Kvaliteta i osobni kontakt s proizvođačem

"Koristi za potrošača od kupnje na seljačkoj tržnici su svježina proizvoda, kvaliteta, osobni kontakt s proizvođačem, ugodno kupovno ozračje, povjerenje te zadovoljstvo kupnjom. Koristi za županiju, grad ili općinu, koja inicira pokretanje ovakvog projekta, ogledaju se u oživljavanju gradskih ili općinskih centara novim i zanimljivim sadržajem, te povećanjem atraktivnosti prostora u društvenom, turističkom i ekonomskom smislu.

Vrlo je važno da se već na samom početku strogo utvrdi i shvati razlika između seljačke i uobičajene gradske, komunalne tržnice. Nikako ne bi bilo dobro postaviti projekt kao mješavinu ova dva koncepta", smatraju u Savjetodavnoj službi. Seljačke tržnice organiziraju se u gotovo svim zemljama EU-a, a najraširenije su i najpoznatije u Njemačkoj, Austriji i Engleskoj.

Foto: Savjetodavna služba


Tagovi

Tihomir Jakovina Gradska tržnica Varaždin Projekt Certificiranje seljačke tržnice Certifikati Udruga hrvatskih tržnica Savjetodavna služba Svježi proizvodi Suveniri Tradicijski nakit Kruh Manifestacija Svježi proizvodi Njemačka Austrija Eng


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.