Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencijska prijevara
  • 18.12.2023. 16:30

Izvlačio novac za potpore na račun mlade poljoprivrednice, a ona napustila Hrvatsku

Zbog statusa "mladi poljoprivrednik" koji je imala njegova kćer, optuženik bi dobio dodatnih 121.764 eura poticaja.

Foto: Depositphotos/ba1istic
  • 9.647
  • 644
  • 1

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je danas kod Županijskog suda u Zagrebu podigao optužnicu protiv jednog hrvatskog državljanina zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je u razdoblju od 2018. do 2021. godine u ime OPG-a podnio dva zahtjeva za dobivanje bespovratnih sredstava iz hrvatskog Programa za ruralni razvoj. Izgledalo je da je obje prijave podnesene hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala njegova kći, koja je upisana kao vlasnica OPG-a.

Istragom je, međutim, utvrđeno da je u vrijeme podnošenja zahtjeva ona već bila napustila Hrvatsku te da više nije bila uključena u djelatnost OPG-a. Zbog statusa "mladi poljoprivrednik" koji je imala njegova kćer, temeljem ta dva zahtjeva predana u ime OPG-a, optuženik bi dobio dodatnih 121.764 eura poticaja. 

Bespovratna sredstva dodjeljivana su kao potpora ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, a sufinancirana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) Unije po stopi od 85 posto, te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

Za predmetno kazneno djelo subvencijske prijevare predviđena je kazna zatvora do deset godina, a za krivotvorenje isprave do tri godine zatvora.

Inače, EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.


Tagovi

EPPO Subvencijska prijevara Krivotvorenje isprave Mladi poljoprivrednik Bespovratna sredstva OPG


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega