Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrael i Hrvatska
  • 09.05.2018. 13:40

Izrael postaje jedno od značajnijih izvoznih tržišta za hrvatske proizvode?

Ministar Tomislav Tolušić boravi u Izraelu, u dvodnevnom službenom posjetu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 415
  • 52
  • 0

Očekujem da će Izrael uskoro postati jedno od značajnijih izvoznih tržišta za naše proizvode i u tom smislu smo se potrudili prezentirati upravo one proizvode za koje Hrvatska ima komparativne prednosti, a Izrael ih treba, izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Tel Avivu gdje boravi u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael na poziv izraelskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Urija Ariela.

Povod posjeta je održavanje 20. Međunarodnog sajma Agritech u Tel Avivu. Sajam se održava svake treće godine i najveći je sajam poljoprivrede, navodnjavanja i inovacija u tim područjima u široj regiji. Bilateralni sastanak ministra Tomislava Tolušića i ministra Urija Areila, navodi se u priopćenju Ministarstva, potvrdio je dosadašnja nastojanja o jačanju suradnje u području navodnjavanja, inovativne poljoprivredne proizvodnje i razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Hrvatska i Izrael imaju iste ciljeve, a to je održiva poljoprivredna proizvodnja uz visoke standarde očuvanja okoliša. Dobro je poznato da je Izrael od pustinje napravio uspješnu poljoprivrednu priču sustavima navodnjavanja. Mi ne moramo navodnjavati pustinju, ali moramo navodnjavati jer je to jedan od načina borbe protiv nepredvidljivosti klimatskih promjena i jedan od preduvjeta povećanja dohotka po hektaru. Moj domaćin ministar Ariel potrudio se pokazati nam različite primjere sustava navodnjavanja, njihove prednosti i nedostatke. Održali smo sastanke s najznačajnijim izraelskim i svjetskim tvrtkama u području dizajna i implementacije modernih rješenja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i razvoja tzv. pametne poljoprivrede.

Naravno, nećemo se zadržati samo na razmjeni informacija, već uskoro krećemo s konkretnim aktivnostima u cilju povećanja navodnjavanih poljoprivrednih površina. To je uvjet bez kojeg se ne može, pri čemu ćemo koristiti iskustva najboljih. Radimo i na povećanju razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Hrvatski vinari i prehrambena industrija već su prisutni na izraelskom tržištu i svoju su proizvodnju prilagodili potrebama ovdašnjih potrošača", rekao je Tolušić.

Hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo je svečanom obilježavanju 60 godina postojanja izraelske agencije za razvoj međunarodne suradnje MAHSAV koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izrael Tomislav Tolušić Izvoz Sastanak Navodnjavanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?