Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o PDV-u
  • 18.12.2014. 12:25

Izmjene u sustavu obračuna PDV-a!

Od 01. siječnja 2015. na snagu stupa velika izmjena u plaćanju PDV-a za sve one poduzetnike čija je vrijednost isporuka u prethodnoj godini bila manja od 3.000.000,00 kn bez PDV-a!

Foto: depositphotos.com
  • 1.783
  • 85
  • 0

Znate li da od 01. siječnja 2015. na snagu stupa velika izmjena u plaćanju PDV-a za sve one poduzetnike čija je vrijednost isporuka u prethodnoj godini bila manja od 3.000.000,00 kn bez PDV-a?

Svi poduzetnici koji zadovoljavaju ovaj uvjet - i fizičke i pravne osobe mogu se odlučiti za plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji. Ovo je velika promjena o kojoj detalje možete pročitati u nastavku.

Zadržano "načelo blagajne" i proširen njegov obuhvat na pravne osobe!

Iako je pristupanjem EU najavljivano ukidanje tzv. "načela blagajne", odnosno evidentiranja primitaka kod obrtnika nakon što oni budu stvarno i naplaćeni, a samim time i evidentiranja obveze za PDV onih obrtnika koji su u sustavu PDV-a, izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost objavljenom u Narodnim novinama br. 143/14. od 01. siječnja 2015. godine ponovno je vraćena ova mogućnost. Osim toga, mogućnost je proširena i sada obuhvaća i pravne osobe u sustavu PDV-a, dakle ne smo obveznike poreza na dohodak-obrtnike,slobodna zanimanja, nego i d.o.o., j.d.o.o., d.d. i druge pravne oblike poslovanja uz uvjet da im je prihod u prethodnoj kalendarskoj godini bio manji od 3.000.000,00 kn bez PDV-a.

Porezni obveznici mogu (ali i ne moraju) odabrati oporezivanje prema naplaćenim naknadama, a ako ga žele odabrati, trebaju o tome obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave najkasnije do 20. siječnja 2015. Odluka je time obvezujuća za razdoblje od 3 godine. Ako porezni obveznici do 20. siječnja 2015. ne dostave pisanu izjavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave o promjeni načina obračuna PDV-a, smatrat će se da od 1. siječnja 2015. primjenjuju postupak obračuna PDV-a koji su primjenjivali i u 2014.

Zašto je ova mogućnost zanimljiva poduzetnicima?

Dosadašnji sustav obračuna PDV-a nije ostavljao pravnim osobama mogućnost izbora i oni su u obračun PDV-a morali do 20.-og u mjesecu uzeti u obzir sve oporezive isporuke izvršene (fakturirane) u prethodnom obračunskom razdoblju (mjesec ili kvartal) bez obzira na to jesu li im njihovi kupci fakture platili. U okruženju o kojem je nelikvidnost i "debelo probijanje" valuta plaćanja više pravilo nego iznimka to je u praksi za poduzetnika značilo - isporučim dobro (dakle angažirao sam vlastite resurse, smanjujem svoju imovinu), novca nemam jer mi kupac nije platio, a moram imati novac da državi platim PDV koji sam u svojim izlaznim računima ukalkulirao u cijenu kupcima. Uviđate li trostruki minus poduzetnika u toj situaciji? Upravo tom problemu se željelo doskočiti i olakšati situaciju manjim poduzetnicima kojima je sustav koji je do sada vrijedio nosio puno problema u izvršenju njihovih obveza s osnova PDV-a prema državi.

Važno je naglasiti da isto pravilo ukoliko se odlučite za novi sustav obračuna PDV-a prema naplaćenoj realizaciji također podrazumijeva i priznavanje pretporeza (potraživanja za PDV iz računa dobavljača) tek kada svoje obveze prema dobavljačima i podmirite. Porezni obveznik koji primjenjuje postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama u računu mora navesti napomenu "obračun prema naplaćenim naknadama".

Zadovoljavate li postavljeni uvjet?

U vrijednost od 3.000.000,00 kn bez PDV-a ulaze vrijednosti slijedećih isporuka dobara i usluga:

  • Vrijednost isporuka dobara ili usluga koje bi bile oporezive (po stopama 5%, 13% i 25%).
  • Vrijednost isporuka oslobođenih PDV-a prema čl. 45. Zakona o PDV-u (izvozne isporuke), čl. 46. (obavljanje usluga na pokretnoj imovini), čl. 47. (oslobođene isporuke u vezi s međunarodnim prijevozom), čl. 48. (isporuke izjednačene s izvozom), čl. 49. (oslobođene usluge posredovanja).
  • Vrijednost isporuka nekretnina i transakcija prema čl. 40. st. 1. toč. a) do g) Zakona o PDV-u, izuzev ako su te transakcije pomoćne.

Dakle, u cenzus od 3.000.000,00 kn se ne uključuje vrijednost prodane dugotrajne imovine poduzetnika.

Isporuke kod kojih ova mogućnost nije opcija?

U sustavu Europske unije ni do sada nije postojao sustav "načela blagajne" koji se u nas primjenjivao na obveznike poreza na dohodak, pa stoga valja naglasiti isporuke kod kojih se neće moći primijeniti postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama:

  1. na isporuke dobara unutar Europske unije
  2. stjecanje dobara unutar Europske unije
  3. isporuke ili premještanje dobara u drugu državu članicu gdje PDV plaća stjecatelj dobara
  4. usluge obavljene između poreznih obveznika pri čemu dolazi do prijenosa porezne obveze na primatelja isporuke
  5. isporuke za koje je primatelj obvezan platiti PDV odnosno pri čemu dolazi do prijenosa porezne obveze te u slučaju prijenosa gospodarske cjeline
  6. isporuke u okviru posebnog postupka oporezivanja za telekomunikacijske usluge, usluge radijskog i televizijskog emitiranja i elektronički obavljene usluge osobama koje nisu porezni obveznici.

Navedene isporuke se kod svih poreznih obveznika (i kod onih koji PDV obračunavaju prema obavljenim isporukama, kao i kod onih koj PDV obračunavaju prema naplaćenim naknadama) iskazuju u PDV obrascu u onom razdoblju kada su obavljene, neovisno o tome jesu li naplaćene.

Ono na što također treba obratiti pozornost je praćenje vrijednosti vaših isporuka tijekom godine, jer ukoliko porezni obveznik koji se opredijeli za obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama, ostvari prihode veće od 3.000.000,00 kn, postaje obveznik oporezivanja PDV-om po obavljenim isporukama. U takvim situacijama, u prijavi PDV-a za prvo razdoblje oporezivanja nakon prelaska na obračun PDV-a prema obavljenim isporukama, mora iskazati sve isporuke kao obavljene – tj. nenaplaćene isporuke prije promjene načina obračuna PDV-a evidentira kao naplaćene. Jednako tako ostvaruje i pravo na odbitak PDV-a sadržan u primljenim isporukama koje nije platio do promjene načina obračuna PDV-a.

Promislite koliko brzo uspijevate naplatiti svoja potraživanja u odnosu na vaša plaćanja prema dobavljačima, te na taj način procijenite odgovara li vam novodonesena mogućnost. Ne zaboravite, odluku je potrebno donijeti i o tome obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave najkasnije do 20. siječnja 2015. godine!

Izvor: www.czposijek.hr, Autor: Ivana Šimleša Vondrak, Foto: depositphotos.com


Tagovi

PDV Zakon o PDV-u Načelo blagajne Zakon o porezu na dodanu vrijednost Oporezivanje Naplaćene naknade Izmjena Plaćanje PDV-a Nelikvidnost Priznavanje pretporeza Nadležna ispostava Porezna uprava

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]