Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport iz Ukrajine
  • 16.08.2022. 18:00

Iz Ukrajine za Afriku isplovio prvi brod koji prevozi humanitarnu pomoć - hranu

Dok borbe traju, nastavlja se transport morskim putem. No, razvija se i promet željeznicom

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 176
  • 42
  • 1

Još pet brodova napustilo je ukrajinske luke prevozeći kukuruz i pšenicu, tri iz Chornomorska i dva iz Pivdennyija, prema sporazumu o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a, priopćilo je u utorak tursko ministarstvo obrane.

Dodaju i da će četiri broda biti pregledano u zajedničkom koordinacijskom centru koje se nalazi u Istanbulu, a uspostavile su Rusija, Turska, Ukrajina i UN, piše Reuters.

Humanitarna pomoć

Jedan od onih koji su danas isplovili bio je Brave Commander, poseban po tome što iz Ukrajine, od početka ruske invazije, prvi prevozi teret humanitarne pomoći u hrani namijenjenoj Africi, što je na društvenoj mreži Twitter podijelio i njihov ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov

Kako znamo, prvi brod s ukrajinskim žitaricama isplovio je 1. kolovoza iz Odese, što je bio i prvi transport ove vrste od 24. veljače kada je počeo rat.

UN ima cilj 

Ujedinjeni narodi očekuju "veliki porast" broja brodova za ovu vrstu izvoza Crnim morem. Smatraju da je cilj od 2 do 5 milijuna tona mjesečno "dostižan", rekao je 10. kolovoza Frederick Kenney, privremeni UN-ov koordinator u zajedničkom koordinacijskom centru, prenosi APK.

Naglasili su da je riječ o komercijalnim ugovorima koji imaju utjecaja na tržište. 

Transport željeznicom 

Istovremeno se razvija i prijevoz željeznicom. Tako su danas Ukrzaliznytsia (Ukrajinske željeznice, op.a.) objavile kako su u prvih sedam mjeseci ove godine prevezli 10 milijuna tona žitarica što je 27 posto ukupnog izvoza. Također raste i izvoz suncokretovog ulja te nafte. 

A da će ova vrsta prometa jačati, dokaz je Španjolska koja je pokrenula pilot projekt prijevoza žitarica željeznicom, izvijestilo je tamošnje ministarstvo prometa.

Navode da je riječ o alternativi ili dodatku morskom prijevozu. Prema projektu, 600 tona ukrajinskog kukuruza će biti prevezeno u 25 kontejnera, koje je španjolski željeznički operater Renfe Mercancías već poslao na poljsko-ukrajinsku granicu.


Tagovi

Transport žitarica Ukrajinske luke Frederick Kenney Crno more Ukrzaliznytsia Brave Commander


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]