Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Operativne skupine
  • 09.05.2024. 13:45
  • Estoril, Portugal

Iz Portugala donosimo najbolje projekte europskih operativnih skupina

U proteklom programskom razdoblju ukupno je u Hrvatskoj u provedbi bilo 20 projekata ove vrste.

Foto: EU CAP Network
  • 439
  • 31
  • 0

U Estorilu (Portugal) u organizaciji EU mreže zajedničke poljoprivredne politike od 6. do 8. svibnja odvila se EIP-Agri konferencija po nazivom "Operativne skupine - inovacije u praksi". 

Od osnutka ove inicijative 2012. godine do danas registrirano je više od 3400 takozvanih Operativnih skupina koje za cilj imaju razvoj inovativnih praksi, rješenja, proizvoda i procesa kroz suradnje poljoprivrednika, znanosti, savjetodavaca, organizacija i tvrtki. 

Ovom je događaju zajedno s više stotina sudionika iz brojnih EU zemalja nazočila i hrvatska delegacija sačinjena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, poljoprivrednika, znanstvenika i poduzetnika, a koji su proteklih godina radili i rade na projekatima ove vrste iz nekadašnje Mjere 16 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske - 16.1.2. Suradnja i 16.4.1. Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta.

"Glavni cilj konferencije bio je dvojak: istaknuti uspješnu provedbu EIP-AGRI kroz OG projekte kao jedan od njegovih glavnih sastavnih blokova te učiti iz tog iskustva za provedbu projekata u okviru ZPP-a 2023.-2027. Ova konferencija je glavni događaj u EU vezano za inovacije koje se financiraju u okviru Programa ruralnog razvoja. Održava se jednom u programskom razdoblju. Do sada je osnovano 3400 operativnih skupina EIP AGRI, dok se za novo razdoblje planira 6600.", izjavila je Tajana Radić, voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju HPK te naglasila kako je jedan takav natječaj kod nas upravo u tijeku.

U proteklom programskom razdoblju ukupno je u Hrvatskoj provedeno 20 ovih projekata, po 10 iz svake od navedenih tzv. tipova operacija.

U sklopu konferencije dodijeljena su i priznanja ponajboljim projektima. Interes za izbor najboljih EU projekata Operativnih skupina bio je velik, na ocjenjivanje je pristiglo 240 prijava, od čega nekolicina iz Lijepe naše

Nominirani i nagrađeni projekti 

Bili su tu nominirani Zagorci, okupljeni oko proizvođača bučinog ulja iz Oroslavlja s OPG-a Mladen Cesarec, zatim NIR Analize Tomislava Filipovića s projektom razvoja inovativnih metoda povećanja prinosa maslina i klasifikacije maslinovih ulja, inovativnih metoda praćenja, prognoze i suzbijanja štetočina Agrobiotesta te projekt SatelitPhoto@Agro Agrokluba i partnera koji se bavi primjenom dostupnih online servisa baziranih na satelitskim fotografijama. 

U golemoj konkurenciji sedam je nagrada dodijeljeno temeljem odluke stručnog žirija u 6 kategorija - održivo upravljanje prirodnim resursima u poljoprivrednoj praksi (1), poslovni modeli u lancima opskrbe hranom (2), dobrobit životinja i stočarstvo (3), prilagodba na klimatske promjene (4), održivo upravljanje šumama (5) i digitalizacija (6). Dodatnu sedmu nagradu, dodijelila je publika.

Nagrađeni su projekti pristigli iz pet država, po dva iz Njemačke i Italije, te Nizozemske, Španjolske i Irske po jedan. Evo ih redom:

Održiva rješenja u suzbijanju štetnika u proizvodnji krumpira (Nizozemska)

Rješenja u kultivaciji i preradi konoplje (Njemačka)

Protokoli održive proizvodnje pršuta iz Parme (Italija)

Poboljšanje produktivnosti i održivosti podzemnih kap na kap sustava koji koriste otpad iz uljara kao gnojivo (Španjolska)

Illaun farma - Šumski savez (Irska)

Precizno apliciranje kalcija i magnezija u Brandenburgu (Njemačka)

Ovčarstvo - bioraznolikost u regiji Veneto (Italija), nagrada publike

Posjet poljoprivrednicima u okolici Lisabona 

Konferenciji je prethodio i dan studijskih putovanja, kroz koja su sudionici imali priliku upoznati poljoprivredu okolice Lisabona u četiri tematska područja - ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i šumarstvo kroz primjere primjena inovacija u praksi.


Fotoprilog


Tagovi

Portugal Estoril EU CAP Network Inovacije u poljoprivredi Ruralni razvoj Operativne skupine


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Arheološka senzacija: Renovirao vinski podrum pa pronašao kosti mamuta

Austrijski vinar koji je renovirao svoj vinski podrum došao je do nesvakidašnjeg otkrića - kostiju prapovijesnih mamuta, piše BBC.  Istraživači s Austrijskog arheološkog...

Više [+]