Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 16.05.2023. 16:00

Ivan Tešija: Upis zemljišta u ARKOD ovisi o dobroj volji načelnika općine

Za upis državnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav dovoljno je imati potvrde načelnika općine o korištenju, i to za one jedinice lokalne samouprave koje još nemaju planove raspolaganja tim zemljištem, upozorava predsjednik Udruge hrvatski krški pašnjaci.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.550
  • 200
  • 0

Novi Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta je nepravedan, koruptivan i suprotan Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, proziva Udruga hrvatskih krških pašnjaka. 

Kako ispred Udruge navodi predsjednik Ivan Tešija, dok su s jedne strane brisani iz ARKOD-a dugogodišnji proizvođači hrane zbog toga što im državna birokracija nije omogućila sklapanje ugovora o zakupu za državnu poljoprivrednu zemlju, s druge Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dozvoljava upis državne zemlje bez ugovora i to samo na izjavu poljoprivrednika.

"Za upis državnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav dovoljno je imati potvrde načelnika općine o korištenju, i to za one jedinice lokalne samouprave koje još nemaju planove raspolaganja tim zemljištem", upozorava. 

Otvaraju se vrata podobnima 

Time, kaže, načelnik općine odlučuje kome će dati potvrdu o korištenju poljoprivrednog zemljišta i to bez provjere koristi li ju zaista. 

Nadalje, Pravilnik uopće ne predviđa da poljoprivrednik prilikom traženja te iste, treba dostaviti potvrdu APPRRR-a i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) o ukupnom broju upisanih površina u ARKOD sustav i potvrdu o uvjetnim grlima.

Mijenja se Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta

"Time se "podobnima" otvaraju širom vrata da upišu u sustav površine, a da uopće ne trebaju imati stoku. Ili pak da oni koji imaju dovoljan broj površina upišu još više, što zapravo spada u subvencijsku prevaru", napominje. 

Upozorava pritom i da je Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko godina, kroz izmjene i dopune Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, htjelo takav kriterij primijeniti i pri dodjeli šumskog zemljišta, ali ga je spriječio DORH razotkrivši taj naum kroz aferu "Krš Pađene“.

"Ako se poljoprivrednicima traži potvrda o broju uvjetnih grla i potvrda o površinama koje su upisane u ARKOD prilikom javljanja na javne pozive o zakupu državnog zemljišta, zašto se to isto ne uvjetuje sada prilikom izdavanja potvrda o korištenju poljoprivrednog zemljišta?", pita. 

Ovakvim Pravilnikom, smatra, radi se šteta i Republici Hrvatskoj jer se daje na korištenje državno zemljište bez naknade. Također, kažu da Pravilnik nije ni u skladu sa IAKS mjerama ruralnog razvoja Europske Komisije niti je napisan uz znanje i suglasnost Europske komisije. 

Oštećeni korisnici šumskog zemlljišta?

Iz Udruge smatraju i da su poljoprivrednici koji koriste šumsko zemljište itekako oštećeni ovakvim Pravilnikom jer drže da su se trebale izdavati potvrde i o njihovu korištenju tamo gdje nisu napravljene revizije šumsko-gospodarskih jedinica pa zbog toga poljoprivrednici ne mogu sklopiti ugovore o zakupu sa Hrvatskim Šumama.

Zanimljivo je, stoji u dopisu, da se samo poljoprivrednicima koji su koristili šumsko zemljište želi prisilno naplatiti dosadašnje korištenje, dok se poljoprivrednicima koji su koristili državno zemljište pod ingerencijom JLS i Hrvatskih Voda to ne traži. 

"Očito se zakoni primjenjuju selektivno i kako kome pa ne vrijede za svakoga isto", zaključuju. 


Tagovi

Krški pašnjaci Pravilnik ARKOD Evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta Ivan Tešija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.