• Hrana i depresija
  • 29.09.2019. 10:30

Istraživanje: Brza hrana bogata natrijem i siromašna kalijem - veći rizik od depresije

Istraživanje je provedeno među tinejdžerima. Istraživači su usporedili samoprijavljene simptome depresije s koncentracijom natrija i kalija kod tinejdžera, mjerene testom urina, tijekom godinu i pol.

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 348
  • 24
  • 0

Novo istraživanje pokazuje da je kod tinejdžera s nezdravim prehrambenim navikama veća vjerojatnost da će biti skloni depresiji. Prehrana s visokim udjelom natrija i niskim udjelom kalija (poput neraznolike, brze hrane) povezana je s težim simptomima depresije. Ovi rezultati sugeriraju da konzumiranje više voća, povrća i cjelovitih žitarica može pomoći poboljšanju mentalnog zdravlja. Ali potrebno je više istraživanja kako bi i druge prehrambene i životne činjenice potvrdile ove rezultate. 

Za potrebe studije, objavljene 23. kolovoza u časopisu Physiological Reports, istraživači su promatrali 76 učenika srednjih škola u urbanom dijelu Alabame (SAD). Usporedili su samoprijavljene simptome depresije s koncentracijom natrija i kalija kod tinejdžera, mjerene testom urina, tijekom godinu i pol, piše businessinsider

Istraživači su otkrili da je kod tinejdžera, koji su sami prijavili simptome depresije, nađena viša razina natrija i niža razina kalija

Također su otkrili da natrij ima kumulativni učinak na raspoloženje, što dolazi s vremenom - depresivni tinejdžeri s visokim unosom natrija nisu nužno bili depresivni na početku studije.

Nalazi sugeriraju da prehrana bogata soli i s malo kalija može s vremenom biti štetna za mentalno zdravlje, a konzumiranje više voća, povrća i druge cjelovite hrane može pomoći ublažavanju simptoma depresije. Tu se posebno ističu namirnice koje sadrže kalij kao što je banana, naranča, rajčica, krumpir, ali i sušena marelica i šljiva, grah, grašak, špinat, brokula, kelj, krastavac, bundeva, mrkva, orasi, badem, lješnjak, grožđice, riba, jogurt...

Loša prehrana odavno je povezana s rizicima problema mentalnog zdravlja, tvrde autori studije, iako nije jasno kako. No, iako se prijašnje istraživanje oslanjalo na prehrambene navike sudionika, metoda za koju je otkriveno da je pristrana, ova studija je preciznije procijenila prehranu ljudi uspoređujući razinu natrija i kalija u mokraći sudionika.


Tagovi

Hrana Depresija Natrij u hrani Namirnice Kalij Voće Povrće


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jutros sam za Agroklub pripremao materijal za zanimljivu reportažu o jednom od najljepših pašnjaka n... Pročitaj cijelu bilješku »