• Hrvatska poljoprivredna komora
  • 05.04.2017. 18:15

Isplata druge rate potpora nakon Uskrsa

Glavna tema sastanka ministra Tolušića i Mate Brlošića bila je upravo zaštita malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača koji su dobavljači tvrtkama iz Agrokor koncerna.

  • 17.649
  • 890
  • 0

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak ministra Tomislava Tolušića s Matom Brlošićem, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koja zastupa i predstavlja interese malih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj i Antunom Vrakićem, članom Predsjedništva HPK.

Glavna tema sastanka bila je upravo zaštita malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača koji su dobavljači tvrtkama iz Agrokor koncerna.

Sastanak ministra Tolušića s predsjednikom HPK

HPK procjenjuje da oko 1.000 poljoprivrednih gospodarstava izravno radi s tvrtkama iz koncerna Agrokor, a putem organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više. Iz tog razloga predsjednik HPK Brlošić zatražio je od Vlade RH da mali i srednji dobavljači imaju prioritet tijekom isplate potraživanja, jer bez tog novca mala poljoprivredna gospodarstva ne mogu opstati.

Traže prioritet za OPG-ove

Predsjednik HPK Brlošić od Vlade RH također traži, ukoliko u provedbu stupi Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, da u vijeću vjerovnika svakako bude nazočan i predstavnik koji će zastupati interese malih poljoprivrednih gospodarstava.

Ministar Tolušić prenio je predsjedniku HPK Brlošiću i članu Predsjedništva Vrakiću potporu Vlade RH u zaštiti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čija je opstojnost od najvećeg interesa za RH.

Tolušić: Branit ćemo interese i malih i velikih!

"Vlada RH odlučna je istim modelom zaštite braniti ugrožene interese kako velikih tvrtki tako i svih malih poljoprivrednih gospodarstava", prenio je ministar Tolušić te iskazao potporu glede Brlošićeva zahtjeva da u radu vijeća vjerovnika, dođe li do te situacije, sudjeluje i zastupnik malih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ranija isplata potpora

Ministar je podsjetio da je ove godine Vlada RH isplatom 1,4 milijarde kuna prve rate izravne potpore poljoprivrednicima još u veljači, kako se ne bi morali zaduživati za pokrivanje troška repromaterijala za sjetvu, učinila povijesni presedan jer tako rano nikada potpore nisu isplaćene te je i time potvrdila koliko poljoprivredu smatra važnom. Nadalje, od početka ove godine na repromaterijal i hranu za životinje PDV je smanjen sa 25 na 13%.

Druga rata potpora nakon Uskrsa

Ministar Tolušić je vodstvu HPK najavio isplatu druge rate izravne potpore poljoprivrednicima od preko jedne milijarde kuna, nakon Uskrsa.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo radi na pripremi slogova za isplatu, a priljevom tog novca poljoprivrednici (ujedno i dobavljači tvrtkama iz koncerna Agrokor) moći će lakše pokriti troškove i nastaviti svoju proizvodnju, kažu iz Ministarstva.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Tomislav Tolušić Mato Brlošić HPK


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."