Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma ZPP
  • 13.05.2016. 18:30

Institucije u poljoprivredi spremne za provedbu ZPP!

Službeno je završio projekt tehničke pomoći EU kojemu je bio cilj priprema hrvatske javne uprave i institucija u sektoru poljoprivrede za provedbu reformirane ZPP i ZRP.

Foto: Maja Marinović
  • 935
  • 44
  • 0

Dana 12. svibnja 2016. godine službeno je završio projekt tehničke pomoći EU kojemu je bio cilj priprema hrvatske javne uprave i institucija u sektoru poljoprivrede za provedbu reformirane Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) u Hrvatskoj u programskom razdoblju 2015-2020.

Projekt je trajao 24 mjeseca, a proračun projekta je iznosio više od 10 milijuna kuna (1,419.860,00 €) od čega je 90% financirano iz EU, a 10% iz Proračuna RH.

Sve navedene promjene uspješno su implementirane u ARKOD-u i AGRONET-u te ostalim administrativnim modulima Agencije za plaćanja.

Ovaj projekt pomogao je Agenciji za plaćanja u pripremi informatičkog sustava za upravljanje i administriranje tri EU fonda namijenjena poljoprivrednicima i ribarima u razdoblju do 2020. godine:

  • EAGF (Europski fond za jamstva u poljoprivredi) - izravna potpora
  • EAFRD (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) - ulaganja u projekte s ciljem rekonstruiranja i modernizacije poljoprivrednog i prehrambenog sektora, promicanja okolišno učinkovitog poljoprivrednog sustava, poboljšanje učinkovitosti resursa, smanjenje depopulacije ruralnog stanovništva u RH i povećanju kvalitete života u ruralnom prostoru
  • EMFF (Europski pomorski i ribarstveni fond) - ulaganja u sektoru ribarstva.

Nova pravila reformirane ZPP

Projekt je bio usko povezan sa nedavno završenim twinning projektom "Pripreme hrvatske Agencije za plaćanja za provedbu ZPP i ZRP-a za razdoblje nakon 2013. godine u provedbi ZPP i ZRP", u okviru kojeg je Hrvatskoj dan "know-how" kroz posjetu brojnih EU stručnjaka iz područja poljoprivrede koji su pomogli hrvatskoj administraciji u pripremi procedura.

Ovim projektom tehničke pomoći nadograđen je softver i različiti moduli Agencije za plaćanja za administraciju mjera izravnih potpora, mjera ruralnog razvoja i mjera u ribarstvu. Naime, Agencija je morala u vrlo kratkom roku primijeniti nova pravila reformirane Zajedničke poljoprivredne politike. Iako je, zbog zahtjevne pripreme novih procedura Europska komisija dozvolila postepenu implementaciju tijekom godina, Agencija je sva nova pravila primijenila već u 2015. godini, između ostalog:

  • potpunu implementaciju mjera za Zelena plaćanja (ekološki značajna područja, raznolikost usjeva, očuvanje trajnih travnjaka);
  • potpunu implementaciju geo-prostorne aplikacije koja dozvoljava poljoprivrednicima ucrtavanje različitih kultura unutar jedne ARKOD parcele;
  • potpunu implementaciju IAKS mjera ruralnog razvoja - uključujući tek predstavljene Agrookolišne mjere (unutar M10).

Sve navedene promjene uspješno su implementirane u ARKOD-u i AGRONET-u te ostalim administrativnim modulima Agencije za plaćanja - dozvoljavajući na taj način poljoprivrednicima, zaposlenicima regionalnih ureda Agencije i inspektorima korištenje unaprijeđenih funkcionalnosti postojećeg sustava, i to već u prvoj godini provedbe reformirane Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Upravo je geo-prostorna aplikacija koju je Agencija integrirala u AGRONET nedavno predstavljena Europskoj komisiji koja ju je ocijenila odličnim primjerom uspješne implementacije propisa te koja će služiti kao primjer ostalim EU članicama koje moraju obaviti isti posao.

Provodila se opsežna informativna kampanja

Na projektu tehničke pomoći radio je 31 stručnjak, a odrađeno je ukupno 2.225 radnih dana - sve kako bi u konačnici isplate potpora koje provodi Agencija bile potpuno usuglašene s novim EU pravilima.

Radi novog sustava izravne potpore koji vrijedi od 2015.-2020. godine, Agencija je provela opsežnu informativnu kampanju za poljoprivrednike, koja je uključivala prezentacije u svim županijama na kojima su uz predstavnike Agencije i Ministarstva poljoprivrede sudjelovali i stručnjaci iz EU zemalja. Izrađena su četiri TV oglasa i tri radijska oglasa koja su informirala o mogućnostima ulaganja u okviru EU fondova. Isto tako, pripremljene su i u 65.000 komada otisnute tri informativne brošure za korisnike fondova: "Zeleno plaćanje", "Izravna plaćanja poljoprivrednicima i kontrola prije isplate" i "Operativni program za pomorstvo i ribarstvo".

Ovo je ujedno i zadnji projekt ovakve vrste koji se prema PRAG pravilima provodio u Hrvatskoj.

Foto: Maja Marinović


Tagovi

APPRRR Projekt ZPP ZRP AGRONET


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/