Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera ARKOD
  • 02.12.2016. 12:00

Inspekcije uhvatile 14 zemljišnih prijestupnika

Prema prijedlogu ministra Tolušića, pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili/i posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika ovjerenu kod javnog bilježnika!

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
  • 16.115
  • 1.627
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je zaprimila 300-tinjak upita zainteresiranih građana o tome koristi li netko poljoprivredno zemljište u njihovom vlasništvu, nakon poziva ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da prijave slučajeve kada sumnjaju da se njihovo poljoprivredno zemljište koristi za dobivanje poticaja.

Paralelno zaprimanju dojava, poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede je izvršila kontrolu na terenu poljoprivrednih gospodarstava koja su od 2015. do danas upisali zemlju u ARKOD temeljem izjave s dva svjedoka. Od njih 367 koji su zatražili izravna plaćanja, kod njih 14 je utvrđena nepravilnost (ukupno 46 hektara tog zemljišta) te su isključeni iz isplate za ovu godinu.

Afera ARKOD: 14 korisnika gubi poticaje zbog nepravilnosti

Afera ARKOD buknula je krajem listopada ove godine kada je otkriveno da pojedinci dobivaju poticaje na tuđoj zemlji koju ne obrađuju. Marvelzacije sa zemljištem omogućile su manjkavosti u pravilniku koje bi se u budućnosti trebale ukloniti.

Ministar Tolušić je napravio prijedlog dopune pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta koji je pušten je u javnu raspravu preko portala e-savjetovanje 28. listopada i trajao je do 14. studenog. Prema prijedlogu, pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili/i posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika ovjerenu kod javnog bilježnika uz dokaz o posjedu ili/i vlasništvu poljoprivrednog zemljišta. Posjed i/ili vlasništvo iz ovog stavka dokazuje se izvatkom iz zemljišnih knjiga i/ili posjedovnim listom. Uz navedeno prilaže se izvadak iz katastra.

Neriješeni vlasnički odnosi

Na prijedlog se očitovalo 12 subjekata: fizičke i pravne osobe, jedna lokalna akcijska grupa (LAG) i jedna jedinica regionalne samouprave. Svi koji su se očitovali na prijedlog upućuju na probleme na terenu vezane uz neriješene vlasničke odnose te neažurirane registre u kojima se upisuje vlasništvo, odnosno posjed, što svakako nije problematika koju može rješavati Ministarstvo poljoprivrede.

Za izradu konačnog prijedloga pravilnika osnovano je povjerenstvo koje trenutno razmatra sve pristigle primjedbe i prijedloge kako bi se nastala situacija uredila na najbolji mogući način, s ciljem omogućavanja u opravdanim slučajevima ucrtavanja čestica u ARKOD bez trenutnog dokaza o vlasništvu ili posjedu te sprječavanja daljnjih malverzacija, kao i sankcioniranja nastalih zlouporaba, kako kažu iz Ministarstva.

Manjkavost pravilnika

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju nastanak manjkavosti u aktualnoj verziji pravilnika, koje bi nove dopune trebale ukloniti.

Naime, u okviru politike koju vodi Ministarstvo poljoprivrede, a to je namjera ponovnog vraćanja u poljoprivrednu proizvodnju zapuštenog/napuštenog poljoprivrednog zemljišta, kao ograničenog i iznimno vrijednog temeljnog resursa za proizvodnju hrane, bio je u proljeće 2015. godine nakon donošenja novog Zakona o poljoprivredi omogućen upis poljoprivrednih parcela u ARKOD temeljem izjave dva svjedoka (pod krivičnom i materijalnom odgovornošću), koje su poljoprivrednici koristili.

Oni nisu zbog opravdanih razloga (neriješeni vlasnički odnosi ili nedostupnost vlasnika) za pravo korištenja imali pravno valjani dokument, kako bi na takvim površinama za obavljanje poljoprivredne proizvodnje mogli ostvarivati izravna plaćanja kao značajan oblik potpore dohotku poljoprivrednika.

U okviru javnog savjetovanja o ovoj problematici takva namjera je pozitivno prihvaćena i podržana, uz naravno naglašavanje potrebe strože kontrole te poštivanje prekršajnih i kaznenih odredbi.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL


Tagovi

Afera ARKOD Tolušić ARKOD Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)