Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klorpirifos
  • 12.12.2023. 09:00

Inicijativa Zdrava budućnost djece upozorava na štetnost klorpirifosa

Slogan inicijative "Kao odgovornost. Kao prioritet.", kažu, odražava odlučnost da podignu svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istaknu odgovornost prema zdravlju djece. Najavljuju i brojne aktivnosti.

Foto: Depositphotos/worledit
  • 878
  • 103
  • 0

Novu inicijativu "Zdrava budućnost djece", koja ima za cilj upozoriti na ozbiljnost prisutnosti klorpirifosa u okolišu, s posebnim naglaskom na hrani koju konzumiraju naši najmlađi, predstavio je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. 

Njihova reakcija proizlazi iz vijesti koja je odjeknula kroz medije krajem prošlog mjeseca, otkrivajući da je u hrvatskim mandarinama pronađen zabranjen pesticid klorpirifos, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj znanstvenih studija te zbog kojih je konačno zabranjen u travnju 2020. u cijeloj Europskoj uniji.

Slogan inicijative "Kao odgovornost. Kao prioritet.", kažu, odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece.

Fokusiraju se na edukaciju i informiranje javnosti o negativnim učincima klorpirifosa na neurološki razvoj nerođene djece.

Edukativne radionice i predavanja 

Njihove aktivnosti uključuju organizaciju edukativnih radionica, virtualnih predavanja stručnjaka, kampanja putem društvenih medija te suradnju s relevantnim organizacijama i stručnjacima. Također, planiraju uspostaviti dijalog s državnim službama kako bi iznijeli informacije dobivene iz istraživanja i studija o štetnosti ovog pesticida. 

"Očekujemo da će naša inicijativa rezultirati stvaranjem platforme gdje građani, roditelji i stručnjaci mogu zajedno raditi na stvaranju okoline koja je sigurna za buduće generacije", napomenuli su. 

Klorpirifos nedavno je nađen u mandarinama (Foto: Depositphotos/2735369.mail.ru)

Ističu da se unatoč zabrani spomenute aktivne tvari u cijeloj EU, ona i dalje neprimjereno pojavljuje u našem okolišu. Stoga je misija inicijative informirati javnost o opasnostima tog pesticida, pridavajući poseban značaj hrani koja je namijenjena najosjetljivijem dijelu našeg društva.

"Štetnost klorpirifosa nije zanemariva. Znanstvene studije povezuju ga s ozbiljnim poteškoćama u razvoju kod djece, uključujući poremećaje u razvoju mozga, hiperaktivnost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanje u rastu i smanjeni kvocijent inteligencije", navode iz Centra. 

O primjeni i zabrani

Naime, u zemljama gdje je i dalje dopušten, klorpirifos se obično primjenjuje prskanjem na usjeve u tekućem obliku, koristeći prskalice ili raspršivače, čime se ravnomjerno raspoređuje po biljkama. Primjena ovog insekticida često se događa tijekom vegetacije, kada su štetnici najaktivniji i predstavljaju prijetnju usjevima.

Često se koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih štetnika, uključujući gusjenice, kukce, grinje i druge insekte. Kako bi se povećala učinkovitost, njegova primjena često se ponavlja prema potrebi tijekom vegetacijske sezone.

Radi se o pesticidu koji se u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama legalno upotrebljavao od 2006. godine i postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. Točnije, od 2006. zabranjen je za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU, osim u Švedskoj, Finskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Sloveniji i Hrvatskoj.

Zbog klorpirifosa u mandarinama Državni inspektorat podnosi prekršajne prijave

Prema uredbi o zabrani Europske komisije, sve članice su 16. siječnja 2020. bile obvezne oduzeti odobrenje sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže klorpirifos s rokom zbrinjavanja zaliha do 16. travnja iste godine. Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je njihovu registraciju na našem području i dopustilo je da se zalihe distribuiraju još iduća dva mjeseca, a primjenjuju do tog 16. travnja 2020.. Ujedno, 16. veljače iste godine zabranjen je uvoz voća i povrća u EU i iz trećih zemalja u kojima se nalazi sporni pesticid.

Djelovanje inicijative

Inicijativa Zdrava budućnost djece nastala je kao reakcija Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na pojavu zabranjenog pesticida na području Republike Hrvatske. Okupljaju stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, nutricionizma, agro biotehnike i drugih relevantnih disciplina s ciljem ukazivanja na ovaj ozbiljan problem i stvaranja okruženja za zdravu budućnost djece. "Ona je naša odgovornost i prioritet", napominju. 

"Pozivamo javnost da nam se pridruži u ovoj važnoj borbi za zdraviju budućnost naše djece. Pridružite nam se u širenju informacija i aktivnom zalaganju za promjene. Budimo zajedno u podizanju svijesti i postavljanju njihova zdravlja kao apsolutnog prioriteta. Vaša podrška je ključna jer svako dijete zaslužuje priliku za sretnu i zdravu budućnost", poručili su.

Budućnost djece odgovornost je svih nas, poručuju predstavnici inicijative (Foto: Depositphotos/shalamov)

Informacije o njihovom djelovanju možete pronaći na ovoj web stranici.


Tagovi

Klorpirifos Pesticidi Inicijativa Zdravlje djece Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Zdrava budućnost djece


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Ul. bana Josipa Jelačića 83, 31220 Višnjevac, Hrvatska
tel: +385 31 272 943, e-mail: info@cnzd.org web: https://cnzd.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]