Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.05.2022. 15:00

Indija zabranila izvoz pšenice i uzdrmala svjetsko tržište žitarica

Kako su vremenske prilike izjalovile plan Indije da izveze rekordne količine i što to znači za cijene žitarica?

Foto: Depositphoto/Mirage3
  • 2.368
  • 304
  • 0

Nakon ohrabrujućih vijesti iz Indije da očekuju rekordan urod, svjetsko tržište je uzdrmala najnovija da ova zemlja zabranjuje izvoz pšenice. Razlog tome su vremenske prilike. Toplinski val je smanjio urod, a cijene na domaćem tržištu dostigle su rekordne razine.

Ovogodišnji izvozni cilj je bio 10 milijuna tona, ali od toga se moralo odustati, piše Reuters. Nije bilo pada proizvodnje, ali je neregulirani izvoz doveo do rasta cijena na lokalnom tržištu.

Indijska vlada je izdala priopćenje da je on i dalje dozvoljen već izdatim akreditivima i zemljama koje zatraže zalihe. Od vlasti se doznaje da ne žele da se trgovina pšenicom odvija na nereguliran način ili da se dogodi gomilanje zaliha.

Novi udar na svjetsko tržište

Nova situacija i zabrana će sigurno dovesti do rasta cijena. Ovim će posebno biti pogođene siromašne zemlje u Aziji i Africi.

Zabrana je izazvala šok i kod trgovaca koji su očekivali smanjenje izvoza nakon dva do tri mjeseca, ali čini se da su brojke o inflaciji promijenile mišljenje vlade. Cijene su u Indiji dostigle rekordne iznose. Sada se za tonu mora izdvojiti 320 dolara, što je daleko iznad vladine podrške.

Inflaciji su doprinijele rastuće cijene energije i svih faktora koji doprinose skupljoj hrani.

Vremenske prilike nisu suradnik

I dok je vlada očekivala rekordni prinos od 111,32 milijuna tona i šestu super žetvu u nizu, vremenske prilike su se promijenile. Prvobitnim pregledom stanja usjeva ta očekivanja su smanjena na 105 mil. t, a trenutna situacija pokazuje da bi prinos mogao biti i manje od 100 mil. t.

Indija je iskoristila svjetski rast cijena i do sada izvezla 7 mil. t u fiskalnoj godini do ožujka, što je 250 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Cijene žitarica ponovo rastu - manja će biti i ponuda i potrošnja?

Državna Food Corporation of India (FCI) je do sada otkupila nešto više od 19 milijuna tona od domaćih poljoprivrednika, u odnosu na prošlogodišnji ukupni otkup od rekordnih 43,34 milijuna tona. Poljoprivrednici su radije prodavali pšenicu privatnim trgovcima, koji su nudili bolje cijene od vladine fiksne stope. U travnju je izvoz dostigao rekordnih 1,4 milijuna tona, a već su potpisani ugovori za izvoz oko 1,5 mil. t u svibnju.

Trenutna zabrana će povisiti svjetske cijene pšenice, jer na tržištu nema velikih dobavljača.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Indija Tržište žitarica Pšenica Cijene pšenice Zabrana izvoza Kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Prozor-Rami počela dvodnevna manifestacija Međunarodni sajam šljive, na kojem sudjeluje oko 90 izlagača iz BiH i RH.🌞💜