Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa
  • 03.04.2020. 13:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Imamo 400.000 hektara nekorištenog zemljišta koje brzo možemo staviti u funkciju?

Identificirali smo preko 400.000 ha nekorištenog poljoprivrednog zemljišta, koje bi se u razmjerno kratkom roku moglo početi obrađivati ili koristiti za proizvodnje hrane, navode iz Instituta za primijenjenu ekologiju.

Foto: Institut Oikon
  • 25.720
  • 19.117
  • 0

"Zaorimo hrvatska polja", inicijativa je koju je pokrenuo zagrebački Institut za primijenjenu ekologiju Oikon d.o.o. Naime, njihovi stručnjaci i stručni suradnici napravili su preliminarnu prostornu analizu potencijala poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj. 

"Identificirali smo preko 400.000 ha nekorištenog poljoprivrednog zemljišta, koje bi se u razmjerno kratkom roku moglo početi obrađivati ili koristiti za proizvodnje hrane. Nekorišteno je sve ono zemljište koje se može koristiti za poljoprivrednu namjenu, a u zarastanju je ili se ne koristi. U ovim preliminarnim kartiranim površinama nalazi se i minirano zemljište, no sva sumnjiva minska područja ćemo radi sigurnosti izbaciti iz nove detaljne i precizne karte na kojoj već užurbano radimo te očekujemo da će ona kroz desetak dana biti završena", objasnio je, stoji u priopćenju, dr. sc. Vladimir Kušan.

Nekorišteno poljoprivredno zemljište u RH prema jedinicama lokalne samouprave

Kako objašnjavaju, procijeni li se da je po glavi stanovnika potreban jedan kvadratni metar oranice dnevno, odnosno da jedan hektar može prehraniti 27 osoba kroz cijelu godinu, prema preliminarnoj računici ovom površinom od preko 400.000 ha potencijalno bi se moglo prehraniti gotovo 11 milijuna ljudi godišnje. 

"Ta brojka je naravno značajno manja jer tu moramo uzeti u obzir da dio zemljišta u ovoj karti nije iskoristivo i da potencijalno iskoristiva zemljišta nisu jednako plodna, no taj nam je podatak vrlo dobar pokazatelj da Hrvatska itekako ima mogućnosti i potencijal prehraniti ne samo svoje građane već proizvesti hranu i sirovine za izvoz", objašnjava doc.dr.sc. Hrvoje Kutnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Nekorišteno poljoprivredno zemljište u RH – prostorni raspored

S instituta ujedno pozivaju sve koji žele i mogu doprinijeti da se priključe inicijativi "Zaorimo hrvatska polja!“ "Svaka kriza je i prilika. Iskoristimo ovu priliku i mobilizirajmo hrvatski poljoprivredni potencijal. Zaorimo hrvatska polja. Posadimo hrvatske vrtove. Uredimo pašnjake i naselimo ih životinjama. Ali djelujmo odmah", naglašava Dalibor Hatić, direktor Oikona. 


Tagovi

Zaorimo hrvatska polja Inciijativa Poljoprivredne površine Oikon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".