Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Shema voća i povrća
  • 08.06.2017. 09:00

Ima djece koja su u školi prvi put probala voće

Glavni cilj Školske sheme voća i povrća je podizanje svijesti o važnosti zdrave ishrane i povećanje konzumacije voća i povrća tako da se od najranije dobi stekne svijest o zdravoj prehrani.

  • 1.476
  • 173
  • 0

Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu, jučer je došao u OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu kako bi se na licu mjesta uvjerio kako u stvarnosti funkcionira provedba prateće mjere Sheme školskog voća i povrća.

"Shema školskog voća i povrća primjer je kako se na dobar način koriste sredstva europskih fondova. Riječ je o projektu koji djeci u osnovnim i srednjim školama omogućava da jednom tjedno konzumiraju voće i povrće", rekao je Tušek.

OŠ Dobriše Cesarića već treću godinu provodi shemu školskog voća i povrća

S obzirom na epidemiju pretilosti u Hrvatskoj (u Hrvatskoj je 2011. godine bilo 24% prekomjerno teške i 13% debele djece) glavni cilj sheme je podizanje svijesti o važnosti zdrave ishrane, posebno kod najmlađih i povećanje konzumacije voća i povrća tako da se od najranije dobi stekne svijest o zdravoj prehrani. Koliko su osnovnoškolci oduševljeni ovim programom, vidjeli smo u OŠ Dobriše Cesarića gdje su učenici oduševljeno pozirali s jabukama, da bi ih nakon toga brzo i pojeli.

"OŠ Dobriše Cesarića već treću godinu zaredom provodi shemu školskog voća i povrća i jako smo zadovoljni rezultatima", rekla nam je ravnateljica Gordana Fileš.

Žalosno je, ali ima djece koja su tek u školi prvi put stavila voće u usta.

Koliko je riječ o važnom projektu pokazuje i istraživanje u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi koje je pokazalo kako 66% učenika u hrvatskim školama ne jede voće svaki dan i 76% učenika ne jede povrće svaki dan. S porastom dobi učenika bilježi se pad u potrošnji voća i povrća.

"Nažalost, primjetili smo da puno djece nije naviklo kontinuirano dobivati voće i povrće. Zato je ovaj projekt iznimno važan, iako je riječ o samo jednom danu u tjednu. Žalosno je, ali ima djece koja su tek u školi prvi put stavila voće u usta", rekla nam je ravnateljica.

Škole izabiru lokalnog dobavljača

"Upravo je u tijeku projekt koji će usporediti koliko voća kući jedu djeca koja voće jedu u školi, u odnosu na djecu koja u školi nemaju voće", dodala je Fileš.

OŠ Dobriše Cesarića i ove godine se javila na Javni poziv za iskazivanje interesa za provedbu sheme. "Osim voća i povrća, djeci ćemo ponuditi i 25 ml mlijeka kako bi se popularizirala potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda", istaknuo je ravnatelj Tušek.

Gordana Fileš, ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu

"Europska komisija je za financiranje provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će joj onda isporučivati voće i povrće i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. Voće i povrće isporučivat će se najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana."


Tagovi

Shem voća i povrća Zdravko Tušek


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]