Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 2
  • 22.08.2018. 07:30

I Savjetodavci trebaju dobre savjete!

Samo ove godine stotinjak Savjetodavaca pohađat će neki od 10 specijalističkih tečajeva i treninga s ciljem stjecanja novih znanja i vještina

Foto: Vedran Stapić
  • 1.196
  • 105
  • 0

Savjetodavci desetljećima kroz radionice i tečajeve opslužuju naše žitelje ruralnog prostora i poljoprivrednike znanjima i najrazličitijim informacijama potrebnim za svakodnevni rad i razvoj. Upravo je njihova kompetencija stoga ključna - što je njihovo znanje veće, primjenjivije i konkretnije, veću će korist dobiti korisnici njihovih usluga.

Ta je komponenta prepoznata i kod izrade Programa ruralnog razvoja RH te ugrađena u Mjeru 2 podmjeru 2.3. odnosno potporu za osposobljavanje savjetnika. Kolika je važnost osposobljavanja savjetnika i razvoja kompetencija savjetodavaca razgovarali smo s mr.sc. Robertom Črepom, pomoćnikom ravnatelja za ruralni razvoj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, kao i mladim savjetodavcima, polaznicima edukacija.

Educiranje kroz podmjeru 2.3.

"To je osposobljavanje nas kao savjetnika. Kad primijetimo da nam nedostaju neka znanja mi se educiramo kroz tu podmjeru 2.3. Recimo nedavno su nam iz RIF-a držali edukaciju na temu Poreznog sustava, odnosno oporezivanja poljoprivrednika. Tu smo dobili znanja koja su naši savjetnici ugradili u svoje prezentacije poljoprivrednicima.“

Mr.sc. Robert Črep, pomoćnik ravnatelja za ruralni razvoj HPŠSS

U ovoj mjeri savjetodavci mogu kroz ciklus od tri godine potrošiti 200.000 EUR-a na razvoj svojih kompetencija. Ilustracije radi u ovoj godini će 100 ljudi iz službe proći kroz 10 treninga odnosno tečajeva.

Edukaciju na temu poreznog sustava, te upravljanju financijama poljoprivrednog gospodarstva nedavno je pohađao i mladi savjetodavac Marko Mraović, dipl. oec. viši stručni savjetnik za ekonomiku i tržište poljoprivrednih proizvoda.

''To je bio jednodnevni tečaj kod nas koji je slušalo nas 20-ak iz službe. Slušali smo o promjenama poreznog sustava kao i financijama. Zanimljive teme koje svi trebamo znati o kamatama, kreditima, garancijama, kolateralima i kako bankari rade procjenu kreditne sposobnosti klijenta. Mislim da će ta znanja koristiti i poljoprivrednicima. Mogu reći da je bilo i zanimljivo i korisno. Takav svojevrsni 'update' trebamo s vremena na vrijeme zato što se zakonodavstvo mijenja.“

Tečaj o porezima, ali i konverziji šuma

Edukacijama je prisustvovala i Blanka Genjga, dipl. ing. šum. stručna savjetnica za uzgajanje šuma, koja je zaposlena u sektoru šumarstva HPŠSS-a.

"Slušala sam tečajeve vezane uz GIS i upotrebu GPS uređaja, jer smo počeli sve naše poslove na terenu snimati da bi mogli napraviti prostorne podatke. Taj tečaj su nam vodile starije kolege, to je bila edukacija da bi mi postali treneri. Također smo imali i tečaj za konverzije šuma kao i tečaj za šumske štetnike, što je također važno jer imamo obavezu provoditi motrenja u šumama šumoposjednika, pa su nam ta znanja potrebna. Te tečajeve su nam predavali vanjski stručnjaci.“

Stručna savjetnica Blanka Genjga, dipl. ing. šum..  

Ovi mladi savjetnici naglašavaju kako su zadovoljni stečenim znanjima, a i da postoji potreba za novima. Oni rade prijedloge i budućih tečajeva koje šalju na odobrenje u resorno Ministarstvo poljoprivrede, a njegova tijela odobravaju u ovisnosti o raspoloživim sredstvima i značaju teme.

Možemo samo dodati kako znanja nikada ne može biti previše, a kod Savjetodavaca ta misao ima i posebnu dimenziju s obzirom na značaj njihove uloge u sektoru poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Robert Črep Blanka Genjga Marko Mraović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]