Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret poljodjelaca
  • 17.04.2023. 09:20
  • Krapinsko-zagorska, Bedekovčina

I ove godine zagorski su poljodjelci, uz blagoslov traktora, molili za plodonosnu godinu

Već 15 godina za redom na zagorskom proplanku Strugača okupljaju se traktoristi i članovi njihovih obitelji na blagoslovu traktora. Ovo druženje sada već prerasta u ozbiljno tematsko okupljanje i veselicu na otvorenom.

Foto: Vesna Mijat
  • 342
  • 64
  • 0

Jubilarni, 15. susret poljodjelaca i ljubitelja zagorskih običaja održan je u ponedjeljak 10. travnja. Na pitoresknom brijegu Strugača (375 m) ponad Mihovljana u općini Bedekovčina okupili su se traktoristi i veliki broj ljubitelja četverokotača (quad vozila) na tradicionalnom blagoslovu. Pred početak proljetnih poljodjelskih radova organizatori iz DVD-a Orehovica, LD "Lane“ Orehovica, Župe Orehovica i Općine Bedekovčina pripremili su bogati program.

Nakon okupljanja, održana je sveta misa i blagoslov traktora, poljodjelaca i polja. Velečasni Josip Ban iz župe svetog Leopolda Mandića Orehovica s mnoštvom je molio za uspjeh u radu poljoprivrednika, brizi za obitelj i bližnje. Posebne je molitve uputio za zaštitu pri radu rukovateljima poljoprivrednih strojeva.

Općina ima velike planove

Prema načelniku općine Bedekovčina Darku Banu, ovaj je susret bio rekordan po broju okupljenih. "Već 15 godina organizira se ovdje na Strugači blagoslov traktora i poljodjelaca, za početak radova na našim zagorskim bregima, a Općina podržava ovo lijepo druženje“, rekao je. Okupljeno je 5 jedinica lokalne samouprave Mihovljan, Bedekovčina, Sveti Križ, Mače i Donja Šemnica. Došli su ljudi iz cijele lijepe naše, a iz Zagreba je bilo proizvođača traktora koji su došli ponuditi svoje proizvode.

Manifestacija je okupila dosad najveći broj posjetitelja 

"Mislim da je ova godina najjača, a prošle je bilo između 200 i 250 traktora, i uvijek se skupi par tisuća ljudi. Manifestacija traje cijeli dan. Prošle godine smo pokrenuli i muzikaše na suhome znači to su naši sastavi bez elektronike", napominje. 

Darko Ban najavio je planove koje Općina ima za razvoj ovog već tradicionalnog druženja. Kaže da već traže kako bi kupili zemljište, napravili neki vidikovac, i da mogu proširiti ovu manifestaciju.

Tradiciju treba prenijeti na mlade

Protekli Uskrsni ponedjeljak okupili su se poljodjelci, traktoristi, vozači quadova, izletnici, cijele obitelji s malom djecom i proveli dan u molitvi i druženju. Za veselje su se pobrinuli organizatori podignuvši veliki šator s ugostiteljskom ponudom, a atmosferu je podignuo 2. susret zagorskih "mužikaša na suho“ i grupa Fiškali.

Tradiconalno je održan blagoslov traktora 

Posjetitelji iz Zagorja, ali i gosti iz cijele Hrvatske okupili su se da održe tradiciju koja se veže za blagdan svetog Marka. Molili su za rodnu godinu i sigurnost poljoprivrednika. No, u ovo doba prevladavajuće prehrambene ovisnosti i prekomjernog uvoza, obitelji koje proizvode našu hranu i održavaju naše ruralne krajeve živima, osim sreće s vremenom zaslužili su i puno više, naše poštovanje i zahvalnost.


Fotoprilog


Tagovi

Darko Ban Strugača Bedekovčina; Mihovljan Sveti Marko Blagoslov Traktori


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!