Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksini u hrani
  • 18.09.2013. 12:11

I ove godine postoji opasnost od aflatoksina

Predavanje o aflatoksinima u hrani - "Kukuruz je i ove godine bolestan, počnite tražiti mikofikastore"

Foto: www.ipm.iastate.edu
  • 798
  • 98
  • 0

Poljoprivredna savjetodavna služba i veleposlanstvo SAD-a, odnosno njihovo Ministarstvo poljoprivrede, organizirali su predavanja u Zagrebu i Đakovu, na temu “Aflatoksini u hrani”. Predavanje je održao cijenjeni stručnjak iz ovog područja, prof. Adegbola Adesogan, sa Sveučilišta u Floridi. Predavanje je privuklo velik broj poljoprivrednika sa slavonskog područja, koje je i pretrpjelo najveću štetu zbog pojave aflatoksina u mlijeku.

Aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus. Takva se plijesan vrlo često razvija u područjima vlažnih i toplih klima. Plijesni iz roda Aspergillus su prvenstveno skladišne plijesni pa najveću opasnost predstavlja skladištenje vlažnih žitarica ili ako se u silosima kod hladnog vremena na stijenkama neizoliranih silosa kondenzira voda. Pojavnost aflatoksina u našim krajevima je još uvijek relativno mala, ali zbog sve češćih sušnih godina i visokih temperatura koje pogoduju njihovom razvoju, ovom problemu treba pristupiti maksimalno ozbiljno i profesionalno.

"Ono što smo uočili jest to da je već kod usjeva u polju jako važno da biljka nije bolesna, da nije pod stresom, jer se stvaraju uvjeti za stvaranje gljivica kao što je aspergilus, koje u konačnici daju aflatoksine u stočnoj hrani. Kad se stočna hrana jednom proizvede važno je da je dobro pakirana, da unutra ne ulaze zračni džepovi, jer zbog toga dolazi do razvoja aflatoskina. Kada već dođe do toga da oni postoje u stočnoj hrani i krava je zaražena, onda postoje fiksatori od kojih su najbolje različite gline i aktivni ugljen", rekao je prof. Adesogan.

Upozorio je i na to kako je u Slavoniji primjetno da je usjev kukuruza pod velikim stresom. "Mnogo je suhog kukuruza, očito je bila suša pa je i on bolestan. Već sad se vidi da će ovdašnji farmeri sa stočnom hranom proizvedenom od ovogodišnjeg kukuruza sigurno imati problema s aflatoksinima i slobodno mogu početi tražiti mikofikastore", upozorio je prof. Adesogan.

Dario Zagorec, zamjenik ravnateljice Poljoprivredno savjetodavne službe, rekao je da su podaci koje je iznio prof. Adesogan za razmišljanje i da će iskoristiti njegov potencijal i prenijeti ga našim stručnjacima i poljoprivrednicima.

Problem je u klimi

"Ono što je najvažnije jest to da smo svjesni postojanja određenih problema u promjeni klime. Promjena klime i povećanje temperature u ovom području na neki su način “okidač” onome što slijedi kasnije u skladištima stočne hrane", navodi Zagorec.

Foto: www.ipm.iastate.edu


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Aflatoksini Adegbola Adesogan Aspergillus flavus Kukuruz Predavanje Dario Zagorec Klima Skladištenje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer