Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 26.01.2017. 12:00

I Hrvati će dobivati energiju iz poljoprivrede?

Održan seminar "Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta".

  • 3.153
  • 373
  • 0

Jučer, 25. siječnja u Amfiteatru Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore okupio se velik broj sudionika kako bi poslušali korisna izlaganja na seminaru pod naslovom "Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta".

Tehnologije za peletiranje i njihovo finaciranje

Seminar je imao za cilj pružiti informaciju o korištenju poljoprivrednih ostataka u Republici Hrvatskoj za potrebe alternativne opskrbe energijom, prenijeti iskustva drugih zemalja, te upoznati dionike s korištenjem EU projekata.

Seminar su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Energetskog instituta Hrvoje Požar i Ministarstva poljoprivrede te međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR i ProPelety i Market-Connect.

Sudionici su mogli poslušati predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, zatim o tehnologijama za peletiranje i grijanje, financiranju istih.

Jedan od prvih pogona za peletiranje u RH

U sklopu seminara Komora je predstavila projekt u okviru programa EU Komisije Obzor 2020 koji ima za cilj potaknuti održivo korištenje rezidbenih ostataka u poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon predavanja gotovo svi sudionici uputili su se na imanje tvrtke EuroTim d.o.o kako bi uživo vidjeli jedan od prvih pogona za peletiranje u Republici Hrvatskoj.

Stvaranje lokalnog tržišta

Velik odaziv poljoprivrednih proizvođača pokazao je kako Republika Hrvatska svakako treba ići u pravcu korištenja ostataka u poljoprivredi kao alternativnog izvora energije. Na seminaru se nametnulo pitanje financiranja novih tehnologija i pronalaska tržišta te su prikazani primjeri država članica koje imaju za cilj energetsku neovisnost i jačanje ruralnih područja kroz stvaranje lokalnog tržišta za proizvođače.

"Slijedom navedenog nadamo se kako će ovakvi seminari potaknuti donosioce odluka da u izradi nove energetske strategije te kroz programe financiranja projekata vode računa o većem korištenju ostataka u poljoprivredi i stvaranju novih vrijednosnih lanaca koji povezuju lokalnu zajednicu i proizvođače", govore iz HPK.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Agropeleti Obzor 2020 Energija Okoliš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs