Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica Elizabeta
  • 09.09.2022. 15:00

I britanski farmeri tuguju: Cijenili su kraljicu Elizabetu i njezinu povezanost sa selom

S dubokom tugom bilježimo odlazak Njezinog Veličanstva Kraljice, ali također se s iskrenom zahvalnošću sjećamo njezine neumorne službe našoj naciji i njezinoj ruralnoj zajednici, poručuju poljoprivrednici

Foto: Facebook/Royal Family
  • 372
  • 83
  • 0

Kruha, putra i džema od jagoda - bio je omiljeni popodnevni zalogaj kraljice Elizabete koja je jučer preminula u 97. godini života u svom dvorcu u Balmoralu, u Škotskoj. Nije u tom, takozvanom penny sendviču bio bilo kakav džem. Kuhao se od domaćih, škotskih jagoda koje su rasle na imanju dvorca. 

Ovo zdanje iz 1856. godine smješteno je na seoskom imanju od 20.000 hektara, u Aberdeenshireu. Osim uređenih vrtova u engleskom stilu, hrastovih šuma, ondje je svoje mjesto našao i povrtnjak iz kojega na kraljevski stol stiže domaća hrana, a na tom području uzgajaju i konje te goveda. 

Domaća hrana s imanja

Kraljica navodno nije bila veliki gurman, no, držala je do domaće hrane. Prema bivšem kraljevskom kuharu Darrenu McGradyju, obitelj je u posjedu velikih vrtova na mnogim mjestima Ujedinjenog Kraljevstva iz kojih dolazi većina svježih namirnica. Osim toga, ako idu u ribolov ili lov, sve što je jestivo ulovljeno, obitelj i pojede. 

Prije više od 20 godina, njezin muž, princ Philip došao je na ideju uzgoja i prodaje visokokvalitetne robe s kraljevskih posjeda i drugih malih lokalnih dobavljača. Njegov je cilj bio podržati manje proizvođače u tom području, a istovremeno kupcima pružiti proizvode najbolje kvalitete koje Britanija može ponuditi.

Farma se sastoji od 200 krava Jersey pasmine, 140 rasplodnih krmača, 1.500 kokoši, 1.000 jutara obradive zemlje i 2.000 jutara travnjaka koji se uglavnom koriste za hranidbu stoke.

Poznato je i kako se njezin sin, sada kralj Velike Britanije, Charles III zalaže za održivost poljoprivrede i mala seoska gospodarstva.

Zaljubljenica u konje

Pokojna kraljica možda nije toliko uživala u hrani, ali je zato bila velika ljubiteljica životinja - poznata kao strastvena jahačica i obožavateljica pasa i to korgi pasmine koje je nazivala svojom obitelji. 

Konji su joj bili posebna ljubav. Navodno je od ranog djetinjstva bila okružena rodbinom koja je posjedovala ove plemenite životinje, a čak je sudjelovala u utrkama. 

Stoga je sasvim razumljivo da je kraljevska obitelj 20. listopada 1972. godine, u sklopu petodnevnog boravka u tadašnjoj Jugoslaviji, posjetila ergelu Đakovo i to na izričit zahtjev kraljice Elizabete. 

"U obilasku je posjetila obje destinacije - pastuharnu u samom gradu i na Ivandvoru te se provezla gradom u lipicanskom četveropregu. Cijela Slavonija je slavila dolazak britanske kraljice, a ergela Đakovo doživjela je osobito priznanje, zapisano zlatnim slovima", uz izraze sućuti objavila je Državna ergela Đakovo na svom Facebooku. 

Treba spomenuti da je njezin pradjed, stanoviti Franz von Teck rođen u Osijeku 1837. godine.

Britanski farmeri tuguju 

Koliko je kraljevska obitelj povezana s poljoprivredom, pokazuje objava Nacionalnog saveza poljoprivrednika Velike Britanije (NFU) čiji su članovi izrazili najdublju sućut povodom smrti kraljice te naglasili kako su farmeri iznimno cijenili njezinu povezanost sa selom. 

"Riječi ne mogu opisati duboki osjećaj tuge na na vijest o smrti Njezinog Veličanstva Kraljice", rekla je predsjednica NFU Minette Batters.

Udruženje "Country Land and Business Association (CLA)" koje predstavlja tisuće farmera i zemljoposjednika, također je izrazilo "duboku tugu sa svima u Ujedinjenom Kraljevstvu".

"Kraljica je bila nepokolebljivi pobornik britanskog sela i ruralnog načina života", istaknuli su u svojoj objavi na Twitteru. 

"S dubokom tugom bilježimo odlazak Njezinog Veličanstva Kraljice, ali također se s iskrenom zahvalnošću sjećamo njezine neumorne službe našoj naciji i njezinoj ruralnoj zajednici", rekao je Mark Tufnell, predsjednik CLA-e.


Fotoprilog


Tagovi

Kraljica Elizabeta Ergela Đakovo Penny sendvič Kralj Charles III Britanska hrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/