Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HUP
  • 28.03.2020. 14:50

HUP Vladi: Radnike koji primaju novčanu pomoć angažirajte u poljoprivredi

Posebno se to odnosi na ubiranje plodina u kratkom roku u velikoj količini obzirom na tehnološke rokove, što će se kroz sljedećih 20-tak dana, pojačano epidemijom Covid-19, dodatno negativno odraziti na berbu, navode iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Foto: JumpStory
  • 836
  • 318
  • 0

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je u petak Vladu da u što kraćem roku pokrene konkretne mjere angažiranja radne snage koja uslijed Covid-19 epidemije prima novčanu pomoć od države, kao i nezaposlenih na sezonske poslove u poljoprivredi.

Sve radno intenzivne djelatnosti u poljoprivredi - kao što su voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo - susretale su se s velikim nedostatkom radne snage i prije ove pandemije. 

"Posebno se to odnosi na ubiranje plodina u kratkom roku u velikoj količini obzirom na tehnološke rokove, što će se kroz sljedećih 20-tak dana, pojačano epidemijom Covid-19, dodatno negativno odraziti na berbu koja upravo počinje prvo u zaštićenim prostorima -staklenicima i plastenicima, a nastavit će se i sa sjetvom i berbom u ostatku nadolazećeg perioda za 2020 godinu", kažu u HUP-u.

Istovremeno je, ističu iz HUP-a, svjetska opskrba hranom pod pojačanim rizikom zbog epidemije koronavirusom, a opskrba hranom širom svijeta nailazi na sve veće prepreke, uključujući ograničenja izvoza kojima veliki proizvođači žele osigurati opskrbu svojih građana u uvjetima pandemije. Postoji bojazan da bi neke vlade mogle ograničiti protok osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi osigurale domaću opskrbu s obzirom na poremećaje u nabavnim lancima.

Predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Dalibor Kezele misli da bi s predloženim mjerama HUP-a država potaknula domaću proizvodnju i osigurala opskrbu stanovništva hranom te smanjila pritisak na državni proračun.

"Uslijed mogućeg smanjenja proizvodnje u Europi i otežane opskrbe te zatvaranja nekih zemalja za izvoz, čemu i sada svjedočimo, tržište bi moglo biti zakinuto za neke vrste proizvoda i hrane. Hrvatska kao velika uvoznica hrane mogla bi biti na udaru prije svega u opskrbi proizvoda u kojima nismo samodostatni - svinjskog mesa, mlijeka, povrća i voća", naveo je Kezele.

Naime, brojne zemlje EU poput Austrije, Njemačke i Francuske pozivaju na "poljoprivredni patriotizam" te angažman nezaposlenih na rad u poljoprivredi zbog nedostatka sezonskih radnika uslijed zatvaranja granica.

Austrija i Francuska već su otvorile posebne web stranice na kojima pozivaju nezaposlene odnosno volontere da se prijave za sezonski rad u poljoprivredu u iduća tri mjeseca.

Njemačka je otišla korak dalje te radi na izvanrednim mjerama poput angažmana radnika iz drugih sektora poput ugostiteljstva.

"Vlada RH ima ustavnu obvezu osigurati hranu za svoje stanovnike, a sada je prilika za napraviti ozbiljan zaokret u poljoprivredi. Konkretne mjere potrebne su nam odmah kako bi osigurali opskrbu i uklonili prepreke u proizvodnji. A nakon krize potrebno je poraditi na cjelovitoj promjeni poslovnog modela u poljoprivredi, podizanju proizvodnje i samodostatnosti te svijesti kako je poljoprivreda i proizvodnja hrane jedna od najvažnijih strateških grana gospodarstva", navela je direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HUP Nezaposleni Vlada Poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]