Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje nasada
  • 16.02.2022. 08:15

HUO voćarskoj zajednici: Osiguratelji su obvezni kvalitetno upravljati rizicima

Pokrivanje rizika u slučajevima kada je izvjesno da će se štetan događaj dogoditi bilo bi protivno zakonu i prirodi osigurateljnog posla, stoji u reagiranju Hrvatskog ureda za osiguranje na stavove Hrvatske voćarske zajednice.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 188
  • 9
  • 0

"Osiguratelji imaju zakonska i poslovna ograničenja te su obvezni kvalitetno upravljati rizicima", stoji u reakciji Hrvatskog ureda za osiguranje na stavove Hrvatske voćarske zajednice iz koje su, između ostalog, naveli da voćarima osiguravajuće kuće postavljaju neprihvatljive uvjete kao i da svega nekoliko njih uopće prihvaća osiguranje voćnjaka. 

Kako navode u pojašnjenju funkcioniranja njihove djelatnosti, hrvatska društva za osiguranje partner su gospodarstvenika na način da im smanjuju financijske rizike uslijed nepredvidivih događaja.

"Na isti način osiguravaju i poljoprivrednike štiteći ih od šteta na usjevima i nasadima uslijed potencijalnih elementarnih nepogoda, prije svega od niskih temperatura i tuče", napominju iz HUO. 

Uz činjenicu da imaju navedena ograničenja, važno je, kažu, naglasiti da osiguratelji preuzimaju rizike i pružaju pokriće za buduće i neizvjesne događaje sukladno Zakonu o osiguranju, te su sukladno istom dužni i adekvatno upravljati rizicima. 

Time je, reagiraju, pokrivanje rizika u slučajevima kada je izvjesno da će se štetan događaj dogoditi bilo bi protivno zakonu i prirodi osigurateljnog posla. Drugim riječima, osiguratelji ne smiju preuzeti na sebe rizik od mraza ukoliko postoji izvjesnost da će se taj mraz i dogoditi.

Nepovoljni uvjeti osiguravajućih kuća voćarima zadaju probleme, a Ministarstvo ne reagira

Potrebno je, dodaju, naglasiti da samo pojedina društva za osiguranje pružaju takvu vrstu pokrića i surađuju s poduzetnicima u poljoprivredi i nude razne vrste osigurateljnih pokrića pa tako i ona koja pokrivaju rizik mraza.

"Nažalost, posljednjih godina osiguratelji bilježe negativne rezultate posebno kod osiguravanja tog rizika", zaključuje se u reagiranju Hrvatskog ureda za osiguranje. 


Tagovi

Hrvatski ured za osiguranje Reagiranje Osiguranje voćnjaka Mraz Hrvatska voćarska zajednica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P