Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.12.2008.

Hrvatski med na sve širem tržištu Europe

SLATINSKI AGROFAVORIT POSTAJE ZNAČAJAN OTKUPLJIVAČ, PRERAĐIVAČ I IZVOZNIK MEDA

  • 1.594
  • 73
  • 0

Slatinska tvrtka Agrofavorit, vlasnika i direktora Zorana Bilena, koja se bavi otkupom, preradom i izvozom meda, posluje u slatinskoj poduzetničkloj zoni Turbina od 2006. godine.

U tom kratkom razdoblju postigla je zavidne rezultate u količinama otkupljenog meda i broju kooperanata te time postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj.
- Tvrtku smo razvili u srcu Slavonije, tako da smo relativno blizu našim kooperantima - rekao nam je Bilen i dodao: - Prošle godine ostvarili smo dobar rezultat, a ove godine još smo ga i povećali. Imamo osigurano tržište za sav med koji otkupimo. Sada ga izvozimo u bačvama, ali smo pripremili i liniju za punjenje u male staklenke i već uskoro ćemo ga pakirati na taj način. Planiramo izvoziti med u staklenkama i time smanjivali izvoz u bačvama, da bismo poslije sav otkupljeni med plasirali na tržište u staklenkama.

Bilen kaže da takav izvoz osigurava bolju i sigurniju zaradu jer postiže bolju cijenu, pa će biti bolje i poduzeću i kooperantima. Trenutačno se izvozi na područje velikog dijela Europske unije, a najviše u Austriju, Njemačku, zemlje Beneluxa i nešto u Englesku. Planiraju i izvoz u afričke zemlje, ali tamo će i početi sa staklenkama.


Od pčelarstva se može živjeti


Agrofavorit ima pet zaposlenih, što je dovoljno za njegove sadašnje potrebe za izvoz u bačvama, ali kad počne rad sa staklenkama, broj radnika će se udvostručiti. Tvrtka izvozi oko 400 tona godišnje, sve što otkupi, a to je približno količina meda koji se ukupno proizvodi u Virovitičko-podravskoj županiji. No, sada je zadržala oko 20 posto meda koji će puniti u staklenke. Agrofavorit je zainteresiran i za domaće tržište, koje ne želi zapostaviti, ali direktor Bilen kaže da ima dosta proizvođača koji pokrivaju domaće tržište. Osim toga, kod nas u Hrvatskoj se i ne troši dovoljna količina meda.

- Osim otkupa i izvoza, koji nam omogućava da pčelarima redovito isplaćujemo njihov med, naš je cilj i da potaknemo mlade na bavaljenje pčelarstvom, želimo da oni vide da se od toga može živjeti i da je to budućnost - kaže Bilen.

Tvrtka Agrofavorit ima oko 220 kooperanata iz gotovo svih županija u Hrvatskoj. Bilen je dobio ponudu i iz Dalmacije, ali dalmatinska cijena meda je nešto veća. Tamo imaju više vrsta meda koje su vrlo zanimljive za strana tržišta, ali količine nisu dovoljne za ozbiljnu ponudu.
- Naš je izvoz zdrava, normalna konkurencija i mislim da nitko ne smeta nama, niti mi komu smetamo. U Hrvatskoj se proizvodi između 3,5 i 5.000 tona meda i to je dovoljno za sve prerađivače i izvoznike - dodaje Bilen.


Od Jablanca, preko Njemačke...


Zoran Bilen nije Slatinčanin, ali živi u Slatini. Dvadeset godina radio je u Njemačkoj, a kad se njegov brat vratio u Slatinu, vratio se i on. Istraživao je tržište da vidi što je najbolje, što se isplati raditi i došao do zaključka da je med najbolja investicija.

- Mi smo iz Jablanca, u Ličko-senjskoj županiji. Tamo smo rođeni i tamo imamo kuću. U Slatini živim već dvije godine. I moja obitelj došla je iz Njemačke. Moja supruga je Njemica, imamo dvoje male djece, jedno ima četiri i pol godine, drugo devet mjeseci. Oni su bili ovdje cijelo ljeto. I za Božić ćemo svi biti ovdje. U posljednjih 20 godina nisam proveo Božić u Hrvatskoj pa sam ove godine odlučio da tu budemo. Imamo tu svoj stan i planiramo ostati u Slatini. Istina, Teško je doći s mora u Slavoniju, ali smo se navikli na kontinentalne prilike živeći u Njemačkoj. Ovdje su stvarno svi ljudi gostoljubivi, prijazni i dobri, pa sam već stekao mnogo poznanika. Vrlo smo zadovoljni zbog toga - kaže Bilen.


Domjenak sa stručnim predavanjem


Tvrtka je prošlog tjedna organizirala prvi domjenak s druženjem za sve svoje kooperante. Bilen im je ukratko predstavio tvrtku i poslovne rezultate, a kooperante Agrofavorita iz brojnih hrvatskih županija pozdravio je i slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš.

Petar ŽARKOVIĆ