Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riznica sjemena
  • 28.02.2023. 15:55

Hrvatske primke prvi put u Globalnoj riznici sjemena u Norveškoj

Kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane su primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskih prilikama

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 184
  • 23
  • 0

U Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj danas su po prvi puta pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je, kažu, o njih 153 iz skupine žitarica i kukuruza i 8 iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora do 2027.

Kako navode, ova riznica sjemena u Svalbardu slovi kao najvažnija "banka" na svijetu i smatra se "trezorom sudnjeg dana", budući se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, te služi kao polica osiguranja za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja. Naime, posjeduje kapacitet pohrane 4,5 milijuna sorti usjeva i 2,5 milijarde sjemenki, nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva.  

Riječ je o drugoj sigurnosnoj rezervi

"Kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane su primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskih prilikama", navode iz Ministarstva. Naime, umnažanje sjemena započelo je u 2021. godini, za one za koje su se ispunili uvjeti da su već pohranjeni u sigurnosnoj kolekciji koja se nalazi u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Prikupljeni materijal je bilo potrebno ispitati i morfološki opisati, te proizvesti dovoljnu količinu visokokvalitetnog sjemena za adekvatnu pohranu na dvije lokacije. Globalna riznica je druga sigurnosna rezerva, što znači da materijal koji se pohranjuje mora biti pohranjen u Nacionalnoj banci biljnih gena u osnovnoj i sigurnosnoj kolekciji, što zahtjeva nekoliko godina umnažanja.

Osigurano 1,48 milijuna eura u ovoj godini

U hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno je 106 primki industrijskog bilja, 207 krmnog bilja, 2.666 ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 povrća, 471 voća, 147 vinove loze i 610 žitarica. Čuvanjem sjemena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama.

"Pohrana u Globalnoj riznici sjemena predstavlja završni čin u lancu očuvanja biljnih genetski izvora, a pruža sigurnost da neće doći do gubitka vrijednog genetskog materijala", ističu iz Ministarstva.

Inače, Nacionalna banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. putem kojeg se provode aktivnosti vezane uz prikupljanje, opisivanje i očuvanje autohtonih i tradicijskih sorti, kako u kolekcijama koje se čuvaju u banci biljnih gena, ali i njihovim očuvanjem na poljoprivrednim gospodarstvima i u prirodnom staništu, održivo korištenje te izgradnju ljudskih i institucionalnih kapaciteta za očuvanje biljnih genetskih izvora.

"U protekle dvije godine je za provedbu Programa utrošeno više od 3,1 milijun eura, a u 2023. osigurana su sredstva u iznosu 1,48 milijuna eura", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Globalna riznica sjemena Sjele Primke Norveška Ministarstvo poljoprivrede Banka biljnih gena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.