Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 08.10.2020. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Poljoprivrednici moraju biti izuzeti iz obveze fiskalizacije!

Nakon što smo upozorili da bi s prvim danom sljedeće godine fiskalizacijom trebali biti obuhvaćeni i poljoprivrednici, vlasnici samoposlužnih aparata, reagirala je i Hrvatska poljoprivredna komora.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 462
  • 112
  • 0

Nakon što je Agroklub upozorio da bi s 1. siječnja 2021. zbog fiskalizacije mogli nestati jajomati, mljekomati i uljomati odnosno samoposlužni aparati putem kojih naših poljoprivrednici prodaju vlastite proizvode, reagirala je i Hrvatska poljoprivredna komora. Kao i mi, zatražili su službeno objašnjenje od Ministarstva financija. 

"Smatramo važnim zaštititi poljoprivredne proizvođače i izuzeti ih iz obveze fiskalizacije kako bi mogli opstati na tržištu u ovim teškim vremenima", navode iz HPK.

Je li 2020. godina zadnja za jajomate, mljekomate i uljomate u Hrvatskoj?

Njihovo je mišljenje, dodaju, da je Zakon jači od Pravilnika. "Prema čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 106/2018) između ostalih, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene prometa kod prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na vlastitom OPG-u izravno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo, na štandovima i klupama izvan tržnica na malo i otvorenim prostorima", pojašnjavaju. 

Fiskalizacija bi bila još jedan udarac na hrvatske poljoprivrednike 

Kada je riječ o drugim državama EU, dodaju, većina njih poput naših susjeda Slovenije, Austrije i Mađarske, čine sve kako bi olakšali poslovanje i zakone prilagođavaju da bi što više domaće robe završilo na domaćim trpezama. 

"Uvjereni smo kako se ovaj Pravilnik u konačnici neće odnositi na naše vrijedne poljoprivredne proizvođače koji se teško nose s uvoznom jeftinom konkurencijom koja na tržište plasira proizvode lošije kvalitete. Ako bi se odnosio, to bi bio još jedan udarac na domaću poljoprivredu, za što smatramo da nikome u Hrvatskoj nije interes", poručuju iz Komore.

Podsjećamo, kako nas je upozorila vlasnica bučomata Helena Vugec, novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom trebao bi stupiti na snagu s 1. siječnja 2021. Sukladno njemu, prodaja putem samoposlužnih uređaja podliježe fiskalizaciji što do sada nije bio slučaj, već je isto bilo izuzeto sukladno članku 64. Općeg poreznog Zakona. 

Sporan je tako članak 3. stavak 1. koji se promijenio i glasi: "Radi provedbe postupka fiskalizacije izdavanja računa i fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja, obveznici iz članka 8. stavaka 2. i 3. Zakona dužni su od Financijske agencije nabaviti produkcijski aplikativni certifikat za fiskalizaciju."

Zatraženo očitovanje ministra financija 

"Tako nešto se samo kod nas događa. Umjesto da se poljoprivrednicima olakša na što više načina, opet prolazimo najgore. I onda se pitaju zašto ljudi odustaju, odlaze iz zemlje, gdje nam je proizvodnja, zašto uvozimo“, rekla nam je Helena koja se za pomoć obratila i predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir

Čelnica Odbora, pak, još je 1. listopada od Ministarstva financija zatražila očitovanje o problemu s kojim se pri korištenju aparata za prodaju susreću hrvatski proizvođači, kao i dostavu informacije o mogućim rješenjima i poduzetim aktivnostima. O istome je obaviješteno i Ministarstvo poljoprivrede.

"Uzimajući u obzir predstavku koju vam dostavljam u privitku, tehničke i administrativne probleme vezane uz osiguranje pune funkcionalnosti ove vrste naplate, ali i značajan financijski iznos koji će poljoprivrednici morati izdvojiti za pripremu i održavanje fiskaliziranja aparata, gore navedenu predstavku gospođe Vugec, dostavljamo Vam na daljnje razmatranje i ljubazno Vas molimo da nam dostavite informaciju o mogućim rješenjima ovog problema i poduzetim aktivnostima", stoji u očitovanju poslanom ministru Mariću. 


Tagovi

HPK Fiskalizacija Poljoprivredni proizvođači Samoposlužni aparati


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!