Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 11.05.2020. 09:00

HPK demantira Udrugu Život: Nismo bili na sastanku poljoprivrednika s premijerom

Moram se javno, u ime svih članova, ograditi od ovakvih lažnih vijesti i poluinformacija, kojima se namjerno želi produbiti jaz među poljoprivrednicima te umjetno stvoriti dojam kako HPK radi protiv interesa malih poljoprivrednika, izjavio je predsjednik Komore Mladen Jakopović. 

Foto: Marinko Petković
  • 335
  • 38
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora nije sudjelovala na sastanku poljoprivrednika s premijerom Andrejom Plenkovićem, demantirali su objavu Udruge OPG-a Hrvatske "Život" koja je na društvenim mrežama optužila HPK i njezinog predsjednika Mladena Jakopovića da vode političke igre iza leđa malih poljoprivrednika. 

"Udruga OPG-a Hrvatske "Život“ u svojoj objavi pod naslovom "Političke igre iza leđa malih poljoprivrednika" objavila je kako je, citiramo "Pred sastanak povjerenstva za promjenu Zakona o poljoprivrednom zemljišta održan sastanak velikih s premijerom Plenkovićem uz asistenciju ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika HPK Mladena Jakopovića. Na sastanku su bili: još nekoliko ministara, predstavnik Fortanove, Ervačić, Pipunić, Pivac, Rajić, Širjan, Celovec i još njih nekoliko. Sastav delegacije govori sam za sebe". Moram se javno, u ime svih članova ograditi od ovakvih lažnih vijesti i poluinformacija, kojima se namjerno želi produbiti jaz među poljoprivrednicima te umjetno stvoriti dojam kako HPK radi protiv interesa malih poljoprivrednika“, izjavio je predsjednik Komore Mladen Jakopović

Razgovaralo se o stanju na tržištu mesa

Kako pojašnjavaju, sastanak koji je održan u Vladi s premijerom Plenkovićem organiziralo je, prema njihovim informacijama Ministarstvo poljoprivrede, a informaciju o njemu su dobili od njihovih članova, koji su bili pozvani kao predstavnici velikih mesoprerađivačkih industrija.

"Žao nam je što Ministarstvo poljoprivrede na ovaj sastanak nije pozvalo i predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore, koji su legitimni predstavnici OPG-a, te kroz svoje odbore svakodnevno radi na dobrobiti poljoprivrede. HPK među svojim članstvom ima i veliki broj manjih proizvođača mesa, koji su također iznenađeni što nisu pozvani na ovaj, za hrvatsku poljoprivredu, važan sastanak jer se na njemu govorilo o problemima na tržištu“, naglašava Jakopović.  

Kako stoji nadalje u objavi, prema informacija s kojima raspolaže, a vezano uz ovaj sastanak, tema sastanka nije bio Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako se navodi u objavi Udruge OPG Život, nego stanje na tržištu mesa, tržišni viškovi i vertikalne potpore. "Na ovaj način, kako to komunicira Udruga OPG Život, želi se dobiti političke bodove i stvoriti dojam kako samo oni vode brigu o OPG-ima, što nikako nije slučaj", ističe Jakopović. 

Iz HPK navode i da se Hrvatska trenutno nalazi u teškoj situacija kada je riječ o poljoprivredi, jer pored krize uzrokovane pandemijom korona virusa, koja je nanijela velike štete domaćoj poljoprivredi vodi i pregovore oko novog Zelenog plana EU i ZPP.

HPK o sastanku u Vladi nije bila službeno informirana 

"Na žalost, iz naslova objave Udruge OPG Život, vidi se tendencija pojedinaca ove Udruge da se bore za parcijalne interese – te poljoprivredu ne sagledavaju šire od borbe za državno poljoprivredno zemljište i sve veću razinu potpora, unatoč sve manjoj proizvodnji i brojnim problemima na tržištu. Žao nam je što ne shvaćaju kakvo je stanje u ukupnom gospodarstvu RH zbog gospodarske krize koja nam se dogodila te ne uvažavaju teške trenutke za hrvatsko gospodarstvo i nastojanja HPK da se kroz institucije EU izborimo za bolju poziciji hrvatske poljoprivrede u novom ZPP", naglašavaju u demantiju, 

HPK, dodaju, posljednja dva mjeseca upozorava na teško stanje i posljedice ove krize, te su u više navrata nudili mjere kako da se problemi otklone i kontinuirano pozivaju na nacionalni konzenzus.

"Naši prijedlozi temelje se na informacija s terena, o kojima smo raspravljali kroz sve naše Odbore, a ima ih 19, kao što smo kroz sve odbore razgovarali i oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu. S obzirom na to da HPK o sastanku u Vladi nije bila službeno informirana niti pozvana od strane Ministarstva poljoprivrede vjerujemo da se radi o njihovom nenamjernom propustu te da Ministarstvu nije bila namjera da se stvara razdor među poljoprivrednim proizvođačima, kao što se vidi iz objave Udruge OPG Život", zaključak je HPK. 


Tagovi

HPK Mladen Jakopović Udruga Život Demanti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]