Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 16.11.2018. 12:00

Hotelijeri Istre i Kvarnera sa slavonskim proizvođačima - nužno je riješiti količinu, distribuciju i logistiku

Predstavnici hotelijerskih tvrtki Istre i Kvarnera posjetili su Vukovarsko-srijemsku županiju i proizvođače kako bi se uvidjele mogućnosti obostrane suradnje.

Foto: Bigstockphoto/smuki
  • 314
  • 28
  • 0

U posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji boravili su predstavnici hotelijerskih tvrtki Valamar Riviera  - Poreč, Aminess Laguna Hoteli - Novigrad, Hotel  Malin – Malinska, te Općine Tar-Vabriga, kao i Turističke zajednice Općine Tar-Vabriga s ciljem kako bi stekli uvid u mogućnosti ovdašnjih proizvođača i njihovu zainteresiranost da vlastite poljoprivredne proizvode plasiraju na stolove hotela na području Istre i Kvarnera.

"Nama su jako interesantni svi suhomesnati proizvodi kao i svježe meso, jaja, orašasti plodovi, rakije te voće i povrće kojega nam na dnevnoj bazi trebaju velike količine", kazao je Dalibor Matovina iz Aminess hoteli i kampovi dodajući kako strani hotelski gosti očekuju pojesti nešto autohtono, i to ne samo istarsko i dalmatinsko, već hranu i pića iz cijele Hrvatske.

Nedostatne količine proizvoda 

Također je kazao kako će, po njegovom mišljenju, najizazovniji problem u suradnji s vukovarsko-srijemskim proizvođačima biti iznaći dobar kanal distribucije. Po riječima Darija Kinkele, direktora Sektora hrane i pića u grupaciji Valamar, riječ je o incijalnom kontaktu kako bi se uvidjele mogućnosti obostrane suradnje.

Sastanak je održan i u Palači Srijem 

"Mi imamo kvalitetne proizvode i proizvođače koji mogu proizvesti značajne količine, ali u globalu gledano mi još uvijek nemamo dovoljne količine da bi s ovakvim kućama razgovarali otvoreno. Osnovni poblem je količina, a potom i distribucija i logistika. Ukoliko podignemo proizvodnju moramo posljedično osigurati i distribucijske kanale i logističke centre, vjerojatno na moru i kao županija smo spremni to podržati. Razgovarali smo i o plasmanu naših eko proizvoda – pšenice i pira“, kazao je direktor vukovarsko-srijemskog Agro-klastera Zdenko Podolar.

Prema riječima proizvođača Vlade Ferbežara iz Otoka, vukovarsko-srijemski proizvođači, žele li ostvariti plasman na istarsko i kvarnersko tržište, moraju iznaći načina da proizvedu kvalitetni proizvod, upakiraju ga i dostave do krajnjeg tržišta.

"To je ogroman korak za mnoge, ali moramo ga prijeći želimo li uspjeti“, ocijenio je.

Potrebno usuglašavanje potreba i mogućnosti

Naveo je kako on sam godišnje preradi oko 5.000 svinja godišnje što je oko 250 tona svježeg mesa, što se pak pokazalo nedovoljnim jer je potražnja puno veća. "Da bih radio s primjerice Valamarom, koji traži značajne količine, morao sam kupiti pakirku i etiketirku koje koštaju 300.000 kuna. Naši proizvođači to teško mogu to kupiti, a treba im i hladnjača koja košta minimalno također 300.000 kuna, a to vam je tek osnovna da bi ste vi dostavili 300 kilograma nečega“, pojasnio je Vlado Ferbežar iz Otoka, čiji su OPG u Otoku i posjetili predstavnici istarskih i kvarnerskih hotelijera i općina.

Potom je u Palači Srijem u Vukovaru održan i sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem. "Suradnju naših proizvođača s hotelijerima nužno je usuglasiti što prije kako bi se proizvodi vukovarsko-srijemskih proizvođača na stolovima hotelijera našli već u idućoj turističkoj sezoni“, kratko je prokomentirao razgovore župan Galić.


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Proizvođači Suradnja Istra Kvarner Hoteli


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs