• Program ruralnog razvoja
  • 24.03.2015. 14:30

Hogan najavio odobrenje Programa ruralnog razvoja!

Slijedećega tjedna Europska komisija poslat će službenu obavijest o tome da se odobrava Program ruralnog razvoja RH. No, ima ipak jedan "ali", ističe naša euro zastupnica Marijana Petir. S obzirom na veliko kašnjenje ministarstva poljoprivrede, mora se do rujna čekati odobrenje novog financijskog plana.

Foto: PIXSELL.
  • 1.422
  • 395
  • 0

Na današnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zastupnici su, između ostaloga, razmjenjivali stajališta s povjerenikom Philom Hoganom.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, tom je prilikom podsjetila povjerenika Hogana da ga je molila da što prije usvoji Program ruralnog razvoja RH, prilikom njihovih nekoliko razmjena stajališta, no da je on svaki put izrazio zabrinutost, jer je Hrvatska ozbiljno kasnila sa spomenutim programom te nije bio siguran hoće li naša zemlja uspjeti povući novčana sredstva od gotovo 330 milijuna eura iz omotnice za ruralni razvoj za 2015. godinu.

Odobrenje novog financijskog plana u lipnju

Petir je danas ponovo pitala do kuda se došlo s rješavanjem 377 primjedbi koje je Europska komisija dala hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede i ima li napokon dobre vijesti za nju i za hrvatske poljoprivrednike, kada je riječ o usvajanju Programa ruralnog razvoja. Hogan je odgovorio da ima dobre vijesti i da će slijedeći tjedan Europska komisija poslati službenu obavijest o tome da se odobrava Program ruralnog razvoja RH. No, ima ipak jedan ali.

S obzirom na veliko kašnjenje Ministarstva poljoprivrede, mora se čekati odobrenje novog financijskog plana, a to se očekuje tek u lipnju.

Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s novim povjerenikom za poljoprivredu koji je pokazao veliku operativnost i želju za rješavanjem problema.

Koliko će se novca povući?

"Razriješili smo gordijski čvor do kojeg nije niti trebalo doći da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina radi kako treba. Njegovo ignoriranje potreba poljoprivrednika i savjeta struke dovelo je do toga da je ozbiljno ugrozio budućnost hrvatske poljoprivrede, jer mu je osnovni dokument za povlačenje financijskih sredstava pet puta bio vraćen na doradu čime je blokirao pristup poljoprivrednika financijskim sredstvima koja im pripadaju", rekla je Petir.

Dodala je kako bi na ovom primjeru suradnje, koju je ostvarila s povjerenikom Hoganom i ministar Jakovina trebao izvući pouku, jer je na primjeru ovoga lobiranja za usvajanje hrvatskog Programa ruralnog razvoja, pokazala da su joj dobrobit hrvatskog sela i poljoprivrede važnija od političkih razlika i poentiranja na njima. Naravno, i dalje ostaje pitanje koliko će se stvarno novca uspjeti povući, s obzirom da kašnjenje iziskuje usvajanje novog financijskog plana a i Europska komisija će sasvim sigurno postaviti uvjete za njihovo korištenje.

Petir je prenijela povjereniku Hoganu i prijedlog mladih poljoprivrednika da se izmijeni Uredba broj 1307/2013 u Članku 50. kako bi se omogućilo hrvatskim mladim poljoprivrednicima korištenje mjera za mlade poljoprivrednike.

Promjena pravila za mlade poljoprivrednike

"Republika Hrvatska nije koristila prava na izravna plaćanja Europske unije te se razdoblje od pet godina prije podnošenja prvog zahtjeva u okviru programa osnovnih plaćanja ili programa jedinstvenih plaćanja po površini za mlade poljoprivrednike, ne bi trebalo odnositi na naše mlade proizvođače koji su primali sredstva iz nacionalne omotnice", kazala je Petir povjereniku Hoganu.

Povjerenik Hogan izvijestio je zastupnike da je uvažio primjedbu koja mu je dostavljena, a vezano uz produženje roka za upis poljoprivrednog zemljišta u ARCOD te je rok pomaknut s 15. svibnja na 15. lipnja 2015. godine.

"To je važna vijest, posebice za Hrvatsku, jer prema procjenama Hrvatske poljoprivredne komore, izvan sustava potpora ostalo bi gotovo 50 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, koje se ne bi uspjelo upisati u slučaju da rok nije pomaknut", istaknula je Marijana Petir.

Foto: PIXSELL.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Phil Hogan Marijana Petir Program ruralnog razvoja RH 330 milijuna eura Europska komisija Ministarstvo poljoprivrede 377 primjedbi Dobre vijesti Slijedeći tjedan Slanje obavijesti Odo


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ako može Šimić, što ja ne bi mogao #snaše #belje