Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 12.02.2021. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Hoće li se i kada ove godine održati Međunarodni proljetni bjelovarski sajam?

Planova ima, ali kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa potvrditi jer je zabrana rada i dalje na snazi, kaže nam direktor Davorin Posavac.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.950
  • 492
  • 0

Kada će i hoće li se uopće dozvoliti održavanje Međunarodnog proljetnog sajma u Gudovcu, u ovim je trenucima teško reći. 

"Mi kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa potvrditi", kaže nam direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac dodajući da s obzirom da se situacija, barem koju možemo vidjeti u medijima, poboljšava odnosno da se smanjuje broj novozaraženih osoba daje im za pravo vjerovati da će se u nekom bližem vremenu steći uvjeti za održavanje sajamskih manifestacija i da će odluka o zabrani biti ukinuta.

Prate događanja, u kontaktu su s vlastima i svima koji su nadležni za donošenje odluke za sigurnost posjetitelja, izlagača i javnih okupljanja, a i kroz organizaciju EURASCO kontaktiraju s drugim europskim sajmovima. 

Traži se rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija

"Zajedno pokušavamo pronaći rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija što uključuje organizaciju u uvjetima pandemije, razmatranje covid putovnica, brzih testova i slično", otkriva nam dodajući da je bio sudionik nekoliko takvih virtualnih sastanaka, međutim izuzetno je teško dati odgovore na sva naša pitanja s obzirom na složenost i različitost situacija u članicama EU. 

Kada je u pitanju Bjelovarski sajam, posljednja od njihove tri velike međunarodne manifestacije (tijekom godine imaju i niz drugih te izložbi, stručnih skupova), održana je u veljači 2020. Pred tzv. lockdown, održan je 16. Pčelarski međunarodni sajam, a planirani 23. Proljetni odgođen prvotno za jesen.

Međutim, zabrana rada ostala je i dalje na snazi tako da je izostala planirana nadoknada, ali i tradicionalni već 28. Jesenski sajam. 

Jesu, otkriva nam, kao nekakav mogući datum održavanja ovogodišnjeg Proljetnog sajma planirali 9. travnja, no kako i dalje imaju zabranu rada, bilo bi, naglašava, neozbiljno spominjati datume dok god nemaju pozitivnu odluku Stožera civilne zaštite. 

Izgubili 96 posto planiranog prihoda 

Zabrana održavanja manifestacija odrazila se i na poslovanje odnosno lani su izgubili čak 96 posto planiranog prihoda. Ujedno, nisu zaprimili niti jednu lipu državne pomoći jer su za svaku mjeru bili - neprihvatljivi. Ipak, kaže, još postoje, nisu blokirani i imaju viziju raditi. 

Mišljenja je da će sajamska industrija i nadalje biti proaktivna i da će se kada se za to steknu uvjeti sajmovi ponovno održavati i to čak s porastom zanimanja kako izlagača i posjetitelja. 

"Ljudi općenito jedva čekaju da kao društvo ponovno normalno počnemo funkcionirati, međusobno poslovati i družiti se", zaključuje direktor dodajući da ne smijemo izgubiti optimizam. 

Podsjećamo, novi apel Stožeru da se ove manifestacije hitno otvore, uputila je Udruga hrvatskih sajmova. Kako su iznijeli, sajmovi zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, imaju značajnu socijalnu i turističku komponentu, a mnogim obiteljima su jedini izvor prihoda. 


Tagovi

Bjelovarski sajam Proljetni sajam Davorin Posavac Pandemija Direktor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner