AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Gospodarimo li tlima racionalno i na principima održivosti?

Gospodarimo li tlima racionalno i na principima održivosti?

Svjetski dan tla

Gospodarimo li tlima racionalno i na principima održivosti?

Datum: 06.12.2017. 18:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

U Vinkovcima je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu održana Konferencija o tlu U sklopu obilježavanja 5. prosinca, Svjetskog dana tla.

U sklopu obilježavanja 5. prosinca, Svjetskog dana tla, u Vinkovcima je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu održana Konferencija o tlu.

Svjetski dan tla, navode iz Županije, obilježava se s ciljem promocije tla kao ključne sastavnice okoliša i pružatelja životno neophodnih dobara i usluga ljudskoj zajednici. Nezamjenjivi su doprinosi tla u proizvodnji hrane, održavanju kvalitete voda, energetskoj sigurnosti, ublažavanju procesa smanjenja biološke raznolikosti, te ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.

Cilj aktivnosti obilježavanja 5. prosinca kao Svjetskoga dana tla je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosustava i adaptaciju na klimatske promjene. Površine plodnih tala na Zemlji su ograničene i ugrožene degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem te se kontinuirano smanjuju uslijed širenja urbaniziranih područja. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla potrebno je zaustaviti negativni trend kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Najslabije zaštićena sastavnica okoliša

Tlo je za razliku od zraka i voda najslabije zaštićena sastavnica okoliša u Europskoj uniji. Tematskom strategijom za zaštitu tla iz 2006. godine, Europska komisija je identificirala najznačajnije prijetnje prema tlu u Europi: erozija, smanjenje organske tvari, onečišćenje tla, zaslanjivanje tla, zbijanje tla, prekrivanje tla i zemljišta, gubitak biološke raznolikosti, prenamjena zemljišta, plavljenja i klizišta. Istovremeno, EEA procjenjuje da se degradacija tla u Europi ubrzava i negativno utječe na zdravlje ljudi, prirodne ekosustave, klimatske promjene i ekonomiju.

"Ni u Republici Hrvatskoj cjelovita politika za provedbu racionalnog i održivog gospodarenja i zaštite tla nije uspostavljena, odnosno nije donesen temeljni zakonski akt kojime se regulira zaštita i prikupljanje podataka o stanju tla. Stoga se ne može sa sigurnošću procijeniti gospodari li se tlima Hrvatske racionalno i na principima održivosti.

Naime, doneseni zakonski okviri djelomično reguliraju korištenje zemljišta, praćenje podataka i zaštitu tla iz perspektive poljoprivrednog te šumarskog proizvodnog resursa", zaključeno je na konferenciji na kojoj je prezentaciju održao Andrija Matić ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu te iz ABC Consultinga Goran Tkalčec koji je predstavio Program revitalizacije poljoprivrednog zemljišta i sustav upravljanja prostorom daljinskim istraživanjem na poplavom stradalom području Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Pixabay/7raysmarketing

Broj pregleda članka: 248; Uspješnost članka: 23.4

Tagovi: Vukovarsko-srijemska županija, Svjetski dan tla, Konferencija o tlu

Ključne riječi članka: gospodarimo, li, tlima, racionalno, i, na, principima, odrzivosti, zemljišta, okoliša, zaštićena sastavnica okoliša, najslabije zaštićena sastavnica


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!