• Gol(a) u vrtu
  • 03.05.2019. 18:00

Golo vrtlarenje ima svoj svjetski dan

Povezanost čovjeka s prirodom i prihvaćanje ljudskog tijela onakvim kakvo je stvoreno - temeljna je poruka koja nosi Svjetski dan golog vrtlarenja i one koji ga obilježavaju. Dakako, ovim se danom želi promovirati i samo vrtlarstvo.

Foto: Depositphotos/Karuka
  • 457
  • 210
  • 0

Svjetski dan golog vrtlarenja obilježava se prve subote u svibnju. I tako već više od deset godina. Osobno sam tek prošle godine saznala za ovaj dan kojega su oragnizirali Mark Storey, tada konzultant za nudistički časopis i permakulturist Jacob Gabriel, kao projekt slobode tijela. 

Prvo obilježavanje World Naked Gardening Daya (WNGD) bilo je u rujnu 2005. godine, kada su se okupili hortikulturisti te goli fotografirali obrezujući grmlje. Nakon dvije godine obilježavanje je prebačeno na svibanj. Kako je i običaj za ovakve pojave, inicijativa šačice ljudi proširila se na čitav svijet. 

Promocija i samog vrtlarstva

Povezanost čovjeka s prirodom i prihvaćanje ljudskog tijela onakvim kakvo je stvoreno - temeljna je poruka koja nosi ovaj dan i one koji ga obilježavaju. Dakako, ovim se danom želi promovirati i samo vrtlarstvo jer, kako WNGD navodi na svojoj stranici, vrtlarstvom se mogu baviti svi, živjeli u ruralnim ili urbanim sredinama, makar na raspolaganju imali samo prozorsku dasku. 

Tako će sutra, 4. svibnja mnogi vrtlari diljem svijeta u svoje vrtove poći goli. Orezivat će grmlje, saditi ili brati povrće, kopati ili tek uživati u mekoj travi kao od majke rođeni - upijajući svakim centimetrom gole kože sunce, vjetar te biti potpuno uklopljeni u prirodu gdje nam i je mjesto. 

A što nije na društvenim mrežama, kao da se nije ni dogodilo - pravilo je kojima većina nas svakodnevno podliježe. Tako će sutra, posebno na Instagramu, Twitteru i Facebooku, uz hashtag #worldnakedgardeningday osvanuti fotografije golih muških i ženskih tijela, kako mladih, tako i starih, ovlaš prekrivenih "najkritičnijih" mjesta. Naravno, bit će i onih hrabrih koji će se ogoliti u potpunosti. Neki od njih će vrtlariti u privatnim vrtovima, bez straha da ih u tom činu promatra začuđeni susjed, a neki će, pomalo egzibicionistički to isto napraviti u kakvom javnom parku. 

Veza s prirodnim svijetom?

Organizatori ističu kako događaji poput WNGD-a mogu pomoći u razvijanju osjećaja zajedništva, podsjetiti nas na vezu s prirodnim svijetom, istovremeno čineći dobro za okoliš i Zemlju. 

I ne, ne morate se fotografirati i javno objaviti da ste vrtlarili goli. Ako imate dobro ograđen vrt, možete to napraviti da vas baš nitko ne vidi. Možete vrtlariti sami, u dvoje ili više vas ako dijelite jednak entuzijazam. 

Nekako vjerujem da je zaista fantastičan osjećaj svakim djelićem kože doživjeti i osjetiti prirodu oko sebe. 

Ako se upustite u ovaj pothvat, javite nam u komentarima kako ste se osjećali vrtlareći goli. 


Tagovi

Golo vrtlarenje Svjetski dan golog vrtlarenja Poruka Worldnakedgardeningday Mark Storey


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.