Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tržište
  • 04.04.2023. 18:00

Gnojiva dostupnija, veći uvoz iz Ukrajine, pad proizvodnje mesa: Što očekuje EU tržište?

Rat u Ukrajini, suša, nedostatak vode i visoke cijene inputa su obilježili poljoprivrednu proizvodnju. Što možemo očekivati u narednom periodu?

Foto: Renata Prusina
  • 2.605
  • 157
  • 0

U najnovijem izvješću Europske komisije o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU predstavljeni su negativni utjecaji rata u Ukrajini, kao i visoki troškovi inflacije i inflacije hrane, koji i dalje utječu na poljoprivredna tržišta i odluke potrošača o kupovini.

Veliki dijelovi EU su pogođeni zimskom sušom, što je dodatno pogoršalo dostupnost vode u regijama. Ipak, trenutna makroekonomska prognoza EU je pozitivnija nego u jesen 2022. godine.

Dostupnija gnojiva?

Očekuje se da će pritisak na cijene inputa na poljoprivrednike popustiti 2023. godine, a gnojiva, posebno dušična, bi mogla postati dostupnija zbog nižih cijena energije i dinamičnog povećanja uvoza. No, ističu da su se poljoprivrednici počeli prilagođavati novoj situaciji i sve više uzgajaju usjeve koji imaju manje potrebe za gnojivima. S prosječnim cijenama hrane u EU za 19,5 posto višim u veljači 2023. nego u istom mjesecu 2022., inflacija je i dalje značajna.

Suša i klimatski događaji će utjecati na opskrbu određenim poljoprivrednim proizvodima.

Veći uvoz iz Ukrajine

Na proizvodnju žitarica u EU u 2022/2023. godini djelovalo je vruće i suho vrijeme, posebno kukuruza čiji su prinosi pali za 25 posto. Ukupna proizvodnja žitarica u EU u 2023/24. mogla bi dostići 288,4 milijuna tona, pod pretpostavkom normalnih vremenskih uvjeta. Povećanje uvoza iz Ukrajine pomaže regijama EU koje su pogođene sušom da zadovolje domaću potrebu, stoji u ovom priopćenju.

EU nastavlja povećavati svoj izvoz pšenice za 32 milijuna tona.

Rekord u proizvodnji uljarica

U odnosu na prethodnu godinu mogla bi se povećati proizvodnja uljarica u EU u 2023/24. i dostići novi rekord od 33,6 milijuna tona. Površine pod šećernom repom će pasti za tri posto ispod petogodišnjeg prosjeka na 1,455 milijuna hektara. Očekuje se prinos od oko 111 milijuna tona.

Očekuje se manja proizvodnja maslinovog ulja, dok proizvodnja vina raste.

Pada proizvodnja i potrošnja mesa

Potrošnja svježih jabuka mogla bi se smanjiti, a povećava se potrošnja prerađenih. Proizvodnja mlijeka ostala je prilično stabilna u 2022. godini. U 2023. bi se mogao smanjiti broj grla i ukupna proizvodnja mlijeka. Izvoz sira iz EU mogao bi porasti.

Proizvodnja govedine nastavlja pad, a past će i potrošnja koja bi mogla ostati ispod 10 kg po glavi stanovnika. U 2022. je smanjena i proizvodnja svinjetine, a zbog ograničene ponude i sama potrošnja te u prosjeku iznosi 31,8 kg per capita. Potrošnja peradi mogla bi porasti, a očekuje se da će se uvoz povećati za sedam posto u 2023. kako bi pokrio ovaj rast potražnje.


Tagovi

Poljoprivredno tržište Inflacija hrane Kratkoročni izgledi Proizvodnja mesa Potrošnja mesa Suša Uvoz iz Ukrajine Tržište gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?