Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpe Adria regija
  • 29.05.2015. 09:55

GMO ne doprinosi profitabilnosti proizvodnje!

Jedna od rijetkih tema oko koje se svi u Hrvatskoj slažu jest ta da ne želimo GMO. Ne žele ga ni u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Stoga Alpe Adria regija traži od EU donošenje zakona koji bi svakoj državi omogućavao da sama odluči smije li se na njezinom teritoriju korititi GMO proizvodi ili ne.

Foto: depositphotos.com,
  • 147
  • 11
  • 0

U Hrvatskom saboru je održana zajednička sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Odbora za poljoprivredu i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj se raspravljalo o stajalištu Republike Hrvatske prema genetskim modificiranim organizmima.

Ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, prisutnima je Marijana Petir predstavila inicijativu za uspostavu Alpe Adria regije slobodne od GMO-a te upozorila da je prirodno bogatstvo te regije, čiji se članovi također protive genetski modificiranim proizvodima, blago nemjerljive vrijednosti koje treba sačuvati i za buduće generacije. A eventualno ispuštanje živih GM organizama u okoliš to blago može ugroziti, jednako kao i proizvodnju hrane na tradicionalan način.

Župani svih županija jednoglasno protiv GMO-a u Hrvatskoj

"U Republici Hrvatskoj smo, zajedno sa stručnom i zainteresiranom javnošću, postigli to da sve županije donesu odluke, kojima su na svom području zabranile ispuštanje živih GMO-a u okoliš, čak i u pokusne svrhe, te je temeljem tih odluka Hrvatska postala GMO-free država. Inicijativa za koju se zalažem i koju je do sada potpisalo 34-ero zastupnika Europskog parlamenta i to oni iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske, poslana je čelnicima EU kao i spomenutih zemalja, čime sam ispunila obećanje dato na početku mog mandata da ću poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se Hrvatsku zaštitilo od sjetve GMO sjemena", kazala je Petir.

Inicijativa je poslana kao poticaj za usvajanje prikladne regulative koja će jamčiti pravo država članica EU i njihovih regija da se proglase slobodnima od GMO-a koje su ujedno i pozvane da se u okviru svojih ovlasti, zauzmu za njezino što skorije donošenje.

Svaka država mora sama odlučiti želi li GMO na svom području

"Do danas je preko 150 regija i 4.500 lokalnih uprava diljem Europe, donijelo odluku o GMO-free statusu te ovom inicijativom želim potaknuti sve donositelje odluka da se osobno zauzmu kako bi se slične odluke donijele i na lokalnoj i regionalnoj razini svih država članica Alpe-Adria regije, te tako uputiti snažnu poruku nacionalnim vlastima, ali i Europskoj uniji da se građani ove regije ne žele izložiti riziku ispuštanja GMO-a u okoliš. Jednako tako, u svjetlu izmjene europskog zakonodavstava koje regulira pravo članica da samostalno odlučuju o uvođenju živih GMO-a u okoliš, želim naglasiti da to pravo niti u kojem slučaju ne smije biti narušeno", zaključila je Petir.

Analize su pokazale da GMO ne pridonosi profitabilnijom proizvodnji

Uspostavom Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a, štitie se domaća proizvodnja hrane, bioraznolikost, okoliš i turizam. Na pitanje o analizi troškova i koristi, Petir je odgovorila kako je Austrija napravila analizu koja je pokazala da GMO ne doprinosi razvoju gospodarstva, dok je studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala da GMO negativno utječe na bioraznolikost.

Inicijativu hrvatske europarlamentarke podržali su koprivničko-križevački župan Darko Koren ispred Hrvatske zajednice županija, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić u ime poljoprivrednika, zastupnici koji su sudjelovali u raspravi te Jagoda Munić iz Zelene akcije.

U radu tematske sjednice sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Vijeća za genetski modificirane organizme, Hrvatske gospodarske komore kao i predstavnici akademske zajednice te Hrvatske zajednice županija.

Foto: depositphotos.com, @Goodluz


Tagovi

Hrvatski sabor Odbor za europske poslove Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatski zavod za javno zdravstvo Hrvatski centar za poljoprivredu Hranu i selo Državni zavod za zaštitu prirode Vijeće za genetski modificirane organizme Hrvatska gospoda


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]