Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 06.01.2024. 18:00

Globalno tržište fosfatnih gnojiva doživljava ekspanziju

Rast svjetske populacije i sve veća potražnja za hranom bit će presudni faktori koji će utjecati na proizvodnju i potražnju.

Foto: Depositphotos/singkham
  • 7.092
  • 410
  • 0

Globalno tržište fosfatnih gnojiva doživljava ekspanziju koju pokreće rast globalne populacije i potreba za proširenjem proizvodnje hrane. Prema novom izvješću konzultantske kuće za istraživanje tržišta Persistent Market Research, rast će dostići 71,67 milijarde dolara do kraja 2030. godine, prenosi Exame. Tržište će, dakle, nastaviti rasti do kraja desetljeća.

Traže se kvalitetna gnojiva, mijenjaju se trendovi

Poljoprivrednici traže gnojiva koja nude veći sadržaj i postepeno oslobađanje hranjivih tvari, maksimizirajući prinose usjeva i minimizirajući utjecaj na okoliš. Ovaj trend pokreće potražnju za specijalnim mješavinama, gnojivima s kontroliranim otpuštanjem i fertirigacijom (primjena gnojiva kroz sustave za navodnjavanje).

Izazov je postići razmjer u primjeni na terenu i održati isplativost na koju su uzgajivači navikli, jer su zainteresirani za održivije prakse koje pokreću razvoj organskih i bioloških gnojiva.

Sve je veći fokus na održivosti proizvodnje i brige za okoliš, uključujući minimiziranje otpada, istraživanje alternativnih izvora fosfata i promicanje recikliranja nutrijenata putem komposta i biognojiva. Tržište očekuje povećanje konkurencije i fluktuacije cijena. Mijenjaju se zakonski propisi o upotrebi gnojiva i utjecaju na okoliš. 

Napreduju i tehnološke inovacije kao što su nanotehnologija i premazi s kontroliranim otpuštanjem što poboljšavaju efektivnost fosfatnih gnojiva. Inovacije mogu pomoći u smanjenju količine koja se primjenjuje uz poboljšanje prinosa biljaka.

Nestabilna politička situacija

Na tržište fosfatnih gnojiva utječe i geopolitička nestabilnost koja dodatno povećava cijene. Tržište je koncentrirano u nekoliko ključnih regija što ga čini ranjivim. Trenutni geopolitički kontekst potiče diverzifikaciju lanaca opskrbe i ulaganja u istraživanje novih rezervi fosfata. Brazil je najveći kupac i ne iznenađuje interes da ima domaću proizvodnju.

Tvrtka s ruskim kapitalom i sjedištem u Švicarskoj je 2022. godine uložila milijardu dolara i pokrenula najveći projekt kompanije izvan Europe, uz obećanje veće proizvodnje gnojiva u Brazilu. Dozvolu za početak rada je dobila u prosincu prošle godine. Očekuje se da će proizvoditi jedan milijun tona godišnje, što predstavlja 15 posto nacionalne potražnje za ovim gnojivom.


Tagovi

Gnojivo Fosfatno gnojivo Tržište fosfatnog gnojiva Tržište gnojiva Održivost proizvodnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰