Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 10.05.2015. 09:00

GlobalGAP - ulazak na bečku tržnicu!

Koje uvjete mora ispunjavati hrvatski proizvođač da bi mogao prodavati na bečkoj tržnici?

  • 498
  • 59
  • 0

Nedavni poslovni posjet Bečkoj veletržnici voća i povrća obogatio nas je novim saznanjima o tržištu poljoprivrednih proizvoda Austrije i ovog dijela Europe. Ne moramo posebno spominjati važnost ove tržnice koja hrani Beč sa okolicom, a naša misija je bila vidjeti mogu li se i naši proizvođači tamo pojaviti sa svojim proizvodima te koje prepreke moraju svladati na ovako zahtjevnom tržištu.

Povijest Bečke Veletržnice seže od vremena Austro-Ugarske monarhije, a temelji današnje veletržnice su postavljeni davne 1916. godine na lokalnoj tržnici voća i povrća, koja je u to vrijeme bila snabdijevana proizvodima domaćih proizvođača. Godine 1969. odlučeno je ovu privremenu i improviziranu veletržnicu voća i povrća smjestiti u južnom dijelu Beča - Inzerdofu, gdje i posluje do današnjih dana.

Dinamika ponude i potražnje na bečkoj tržnici

Ovaj impozantni poslovni prostor sa vrlo dobro uređenom infrastrukturom se proteže na 400.000 m2 - a na tržnici se nalazi i velika hala za veleprodaju cvijeća i raznog sadnog materijala na površini od 6.500 m2. U blizini veletržnice nalazi se i glavno skladište tvrtke Rewe Austrija, u čijem vlasništvu su Billa, Penny i još nekoliko poznatih tvrtki u poslovanju sa hranom.

Osim predstavnika velikih tvrtki koji se bave distribucijom svježeg voća i povrća, na veletržnici možete posjetiti i veliki broj malih tvrtki koji snabdijevaju zahtjevno bečko tržište restorana, hotela i malih lokalnih trgovina. Tržnica je otvorenog tipa, a glavno poslovanje i distribucija proizvoda se obavlja rano ujutro od 4 do 6 sati.

Postoji potražnja za HR proizvodima

U razgovoru sa trgovcima većih i manjih posredničkih tvrtki, saznajemo da tržnica funkcionira prema vrlo dinamičnoj metodi ponude i potražnje. No vratimo se na našu glavnu misiju. Neki od proizvoda hrvatskih proizvođača jesu već na veletržnici Beča, no u vrlo malom broju i u malim količinama. Zašto je to tako, svima je već poznato. Malim proizvođačima je teško ispuniti zahtjev isporuke većih količina visoko standardiziranih proizvoda kakve mogu isporučiti tvrtke iz Italije, Španjolske, Turske. No saznajemo da se neki od proizvodi zbog blizine proizvodnje i brže isporuke ipak mogu ponuditi na tržištu. Uz visoke kriterije, kvalitete jedan od osnovnih uvijeta od strane kupaca je da proizvod mora imati Global GAP certifikat. Svi kupci zahtijevaju ovaj certifikat zbog već provjerenog tržišnog pravila koji zahtijeva distribucijski lanac u korist krajnjeg kupca.

Global gap certifikat je simbol ispravnosti i kvalitete proizvoda

Podsjetimo se da je cilj primjene Global GAP-a jačanje povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda, smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i životinja u uzgoju.

U slijedećim izvještajima pratit ćemo daljnji razvoj prodaje nekih od proizvoda koji stižu sa hrvatskog tržišta, kao i mogućnosti prodaje ostalih proizvoda. U svakom slučaju preporučujemo zainteresiranim proizvođačima da posjete bečku veletržnicu i stupe u poslovne kontakte sa tamošnjim distributerima u cilju pronalaženja načina kako hrvatske proizvode prodati na austrijskom tržištu kao jednom od najzahtjevnijih tržišta Europe.


Tagovi

Rewe Beč Inzerdorf Bečka veletržnica Dinamika ponude Potražnja Hrvatski proizvodi Količine Voće i povrće Distribucija Global gap Rewe Billa Penny Zdravstvena ispravnost Kvaliteta


Autor

Damir Karakaš

Više [+]

Damir je agronom s višegodišnjim iskustvom u standardizaciji kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Hidroponski uzgoj povrća također je jedan od njegovih predmeta interesa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]