Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ursus
  • 26.03.2024. 12:00

Gdje "zapinje" kod Ursusa starih četiri desetljeća?

Ursus je poznat po izdržljivosti i jednostavnosti. Ipak, kod starijih modela počinju otkazivati određeni dijelovi i sklopovi. Gdje ovi traktori najčešće "pucaju"?

Foto: Daniel Majstorović
  • 9.817
  • 564
  • 0

Osim supruge koja je iz Varšave, Dragan Radivojević iz Vrbovca, ali onog pored Smedereva u susjednoj Srbiji, ima još jednu ljubav iz Poljske - Ursus traktore. Nedavno je, podsjetimo, ova marka traktora stavljena na dražbu, a ondje je, osim drugih proizvođača "istočnog bloka", zauzela posebno mjesto na njivama. I to zbog, kako ovaj majstor navodi, odnosa cijene i kvalitete, posebno traktora s konjažom koja zadovoljava potrebe manjih i srednjih gospodarstava. 

Poznata marka traktora ide na dražbu

"To su odlični traktori, zato toliko i traju. Može proći i 30- 40 godina, pa da se tek onda radi generalka", rekao je Radivojević i dodao da kod njega na remont najčešće dolaze modeli C-355 i C-360.

Gdje je Ursus "najtanji"?

Navodi da na popravak uglavnom dolaze traktori koji su se proizvodili od '74. pa do '80., a da ovi - "mlađi" još rade bez nekih većih problema.

"Najčešće stradaju bosch pumpe jer dovode ulje do regulatora, pa kad ona pukne napravi se problem i u motoru. Osim toga, kvari se i mjenjač, i to druga i treća brzina, jer se one najčešće i koriste, a i tvornički nisu dobro regulirane. Još jedna stvar je da hoće i čizme popucati zato što nije dobro riješeno zatezanje iza na bočnim reduktorima. Odbije se matica i kotač krene ispadati".

Na remont najčešće dolaze modeli C-355 i C-360

Naravno, ništa nije 100 posto sigurno, pa Radivojević navodi da se susretao i s primjercima na kojima se otkačila klipnjača i probila blok motora, ali to se događa i na drugim traktora.

"Posebna boljka kod spomenuta dva modela su i kočni sustavi koji nisu dobro riješeni. Također, dolaze mi na popravak primjerci kojima su otišli trapovi, pa ih treba stezati, mijenjati lagere prednjih kotača ili slično. Na modelima starijim od 40 godina problem je i hidraulika - dogodi se da stradaju hidraulične pumpe i sigurnosni ventili", priča svoje iskustvo Radivojević.

Limarija kod tih starijih modela je posebna priča, jer kako navodi, skupa je i nitko je ne želi mijenjati. On se ne bavi limarijom, ali i za to postoji rješenje - i to na samo pola sata vožnje od ovog grada.

Koliko je zapravo limarija skupa?

Isto kod Smedereva, ali u Smederevskoj Palanci, limarijom se bavi Zvezdan Stevanović. Kada je Ursus u pitanju, kaže da su i kod njega također navedena dva modela najčešće na servisu.

"Poljoprivrednici se rijetko odlučuju za novu kabinu, jer je njena vrijednost skoro ista kao i polovnog Ursus traktora od 40 i više godina. Za oko 2.000 eura se može naći takav traktor, a skoro toliko je i kabina, što uopće nije realna situacija", navodi on, dodajući da i loša situacija u našoj poljoprivredi također utječe na poljoprivrednike kada odlučuju hoće li mijenjati kabinu. 

Stevanović kaže da remont kabina može biti 400- 500 eura, a u nekim slučajevima i do 1.000 eura. Sve ovisi od stanja, ako su potrebna nova stakla, kederi se mijenjaju ili su na primjer potrebna nova krila.

"Kod mene su nove kabine bijele 1.800 eura, a sa zelenim foto grey staklima 1.900 eura. Prije korona virusa cijena je bila 1.200- 1.300 eura, ali od tada je sve drastično poskupjelo", rekao je Stevanović.


Tagovi

Ursus Dragan Radivojević C-355 C-360 Traktor Remont traktora Remont kabine Zvezdan Stevanović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]