Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 07.03.2022. 11:30

Gdje je nestao plavi dizel? Nestašica ili odluka distributera zbog poskupljenja?

Brojni su oni koji su i danas, ali i već tijekom vikenda ostali bez plavog dizela odnosno na pojedinim ih je benzinskim stanicama dočekala informacija da ga nema. Što se događa, pitali smo Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL (ilustracija)
  • 9.972
  • 512
  • 0

"Plavog dizela nema u Okučanima i u Novoj Gradiški. Nešto ima u Čagliću, ali čekam već sat vremena, Nema ni u Kutini, ni Koprivnici...", dio je vaših komentara na situaciju s opskrbom ovog neophodnog energenta za poljoprivedu i ribarstvo. 

Brojni su oni koji su i danas, ali i već tijekom vikenda ostali bez plavog dizela odnosno na pojedinim ih je benzinskim stanicama dočekala informacija da ga nema ili ograničenja količine kupovine na 300 litara. 

Podsjećamo, s današnjim danom istječe Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, te se očekuje odluka vlade što dalje. Nakon prvih špekulacija da bi se formiranje cijene od sutra moglo prepustiti tržištu, pojavljuju se informacije da bi moglo doći do produženja zamrzavanja cijena, no na višim razinama nego li je sada. Koliko, zasad nije poznato. 

Navedenom uredbom su cijene za litru Eurosupera95 ograničene na maksimalno 11,37 kuna, Eurodizela na 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om. Poljoprivrednici i ribari strahuju da bi cijena plavog dizela mogla skočiti i na 9,73 kuna(!) 

Imamo li dovoljne količine odnosno je li došlo do nestašice ili je u pitanju odluka distributera da pred potencijalno poskupljenje reduciraju prodaju te, u tom slučaju, postoji li određena mogućnost njihove penalizacije, pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 

Vlada fiksira maržu i smanjuje trošarine - kakve su cijene goriva od sutra?

Inače, naslovna fotografija kao ilustracija podsjetila nas je na situaciju prije desetak godina. Postojao je krajem 2010. strah od ukidanja kartica za plavi dizel kojima se to gorivo kupovalo po 4,99 kune po litri. Ukidanjem bi ga plaćali kao obični dizel čija je cijena bila oko 8 kuna. 


Tagovi

Plavi dizel Cijena goriva Nestašica Prazne benzinske


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]