Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijava štete
  • 13.01.2021. 13:30

Gdje i kako prijaviti štetu od potresa na poljoprivrednim gospodarstvima?

Na stranici je Ministarstva poljoprivrede od danas dostupan obrazac za prijavu šteta od potresa, koji osim samih poljoprivrednika u njihovo ime mogu popuniti i druge osobe

Foto: Marinko Petković AK
  • 2.189
  • 325
  • 0

Poljoprivrednici s potresom ugroženih područja od danas mogu prijaviti štete na poljoprivrednim gospodarstvima putem aplikacije dostupne na mrežnoj stranici resornog ministarstva.

Klikom na poveznicu potresi.mps.hr. otvara se obrazac za prijavu kojega može ispuniti sam oštećeni poljoprivrednik, ali i djelatnik Ministarstva poljoprivrede ili neka treća osoba. U potonjem slučaju je potrebno navesti i njegove osobne podatke s kontaktom (telefon ili adresa e-pošte).

No, krenimo redom.

Od objekata do mehanizacije

Ako je poljoprivrednik upisan u upisnik PG-a ili OPG-a, onda je u obrascu potrebno navesti naziv i matični broj PG-a, OIB nositelja ili člana, no ako nije u upisniku, dovoljan je njegov OIB. U oba slučaja treba navesti ime i prezime, kontakt (telefon a po mogućnosti i adresa e-pošte), vrstu proizvodnje (biljna, stočarska, mješovita, dopunske djelatnosti) te potvrditi oštećenje stambenog i/ili gospodarskog objekta.  

Ako je riječ o prijavi oštećenja gospodarskog objekta, otvaraju se dodatna pitanja o vrsti (objekt za držanje stoke, za držanje poljoprivrednih strojeva i opreme, za proizvodnju u zaštićenom prostoru, za skladištenje proizvoda...), o njegovoj površini (u četvornim metrima), procjeni upotrebljivosti (neupotrebljivo, privremeno upotrebljivo ili upotrebljivo), opisu štete te prilaganju fotografije objekta (neobavezno). 

Moguće je prijaviti i štete na proizvodnim površinama, odnosno stočnog fonda. Za prijavu onih na proizvodnim površinama treba potvrditi je li oštećena površina upisana u ARKOD (u tom slučaju upisati ID ARKOD-a), a nadalje vrstu površine, katastarsku općinu i česticu, površinu oštećenja, kategoriju upotrebljivosti, opis štete i fotografiju. 

Kod prijava šteta stočnog fonda, poljoprivrednik upisan u Jedinstveni registar domaćih životinja će navesti IKG, a svi će označiti kategoriju stoke (goveda, svinje, koze, pčele...), vrstu (uginuće, prisilno klanje, bolest), te broj nastradale stoke. 

Ako je riječ o prijavi oštećenja mehanizacije i opreme potrebno je precizirati njezinu vrstu, odrediti njenu upotrebljivost te dodati fotografiju. 

Za prijavu dodatnog objekta, površine, stoke ili stroja treba odabrati ikonu sa znakom + koja se nalazi na kraju svakog od navedenih poglavlja obrasca. 

Mogu se navesti i nužne potrebe 

U posljednjem dijelu prijave mogu se navesti i nužne potrebe na poljoprivrednom gospodarstvu u smislu potreba za stočnom hranom (precizirati vrstu hrane), nužnosti izmjene stoke (navesti vrstu stoke) te nužnost stavljanja proizvoda na tržište (odabrati vrstu proizvoda među kojim su u ponudi svježe mlijeka, utovljena stoka po vrstama ili nešto drugo). 

Vrijeme koje je potrebno izdvojiti za popunjavanje početnih sedam stranice formulara je desetak minuta, no oni koji prijavljuju više šteta morat će odvojiti i nešto više vremena. 

Što poljoprivrednici s pogođenih područja mogu financirati kroz Mjeru 5?

One koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu iz Ministarstva upućuju na poljoprivredne savjetnike, među kojima su Ivan Danjek (091/4882 715), Jasmina Vagan (099/4926 460) te Davorin Hrsto (091/4882 803)

Inače, do sada su djelatnici resornog Ministarstva i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu uspostavili kontakt s 3017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Obilaskom terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1280 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 176 PG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-a. Osigurano je premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke, navode iz Ministarstva i dodaju kako će svi do sada prikupljeni podaci biti uneseni u aplikaciju kako bi se mogli koristiti u pripremi i provedbi mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će biti financirana iz Programa ruralnog razvoja.  


Tagovi

Potres Sisačko-moslavačka županija Prijava štete Ministarstvo poljoprivrede Obrazac Kako


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Ministarstvo poljoprivrede

Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01/6106-111, e-mail: upiti.gradjana@mps.hr web: https://poljoprivreda.gov.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?