Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.10.2008.

Galovac - središte Ravnih kotara?

  • 833
  • 39
  • 0

U trenucima kada se Hrvatska krupnim koracima približava članstvu u Europskoj uniji, a općina-naselje Galovac malo-pomalo postaje svojevrsno novo središte ravnokotarskog kraja, pokrenut je svojevrsni preporod istoimenog naselja sa zaseocima Šarini stanovi, Tikvari i Jošane, kako bi postao mjesto ugodnijeg i sretnijeg življenja, poželjno mjesto za investiranje i poslovanje te poželjno sportsko, kulturno i odredište seoskog turizma.

Istodobno nastojimo razvijati vlastita rješenja prilagođena posebnostima naše općine i njezinih žitelja. Galovac nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života i uspješnog poslovanja. Uvjereni smo da to uspješno radimo na zadovoljstvo naših građana, a u pogledu prilagodbe Općine izazovima budućnosti, težište stavljamo na uređenje mjesta, rješavanje prometnih problema, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj, i naravno zaštitu prirode, kaže galovački načelnik Slavko Šare.

Poduzeti krupni koraci

- Želimo da Galovac bude blizak svakom građaninu, da bude srdačno i neponovljivo iskustvo svakom gostu, a da istodobno bude naselje koje će se sa svojim sadržajima mjeriti s razvijenim županijskim i hrvatskim općinama. A kad ga mijenjamo, nastojimo ga mijenjati sa željom da njegov identitet, tradicija i šarm ostanu isti. Moramo neprestano obogaćivati svoj rad novim projektima i sadržajima, a njihovim ostvarenjem stvoriti preduvjete za kvalitetniji i bolji život, poruke su načelnika Šare dodajući kako je istodobno svaki problem ili teškoća građana zajednička briga.

Na površini 9,44 četvorna kilometra živi oko 1.500 Galovčana, a otprilike isti broj Galovčana raseljenih u Zadru, Zagrebu, Rijeci i drugim krajevima Hrvatske i svijeta konzumira zajednički interes.

Općinska vlast je poduzela krupne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj. Jedan od očitih primjera je i proširenje i uređenje mjesnog groblja, smještenog u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Crkvine, na izlazu iz naselja prema Škabrnji, uokolo kojeg je izgrađeno preko pet četvornih kilometara asfaltnog parkirališta, preko dva kilometra novog ogradnog zida, posađeno stotine stabala crnike, fafarikule (kostela), čempresa, borova i hrastova.

Izgrađena je suvremena mrtvačnica radi podizanja kulture sprovoda i civiliziranijeg odavanja počasti počivalištima svojih bližnjih, uz koju se pod stručnim nadzorom formira park i aleje postajući jedno od najljepših i najurednijih groblja duž cijele županije, posebice svojom lokacijom i arhitektonskim rješenjem.

Motivirani i odgovorni

Na mjesnom groblju u tijeku su završni radovi na podizanju monumentalnog spomenika "Oltar Galovca" koji je kao dar Galovčanima projektirao inž. Mirko Sladoljev iz Vodica, upoznaje nas Šare.

Općina se posljednju godinu-dvije bavila geodetskim podlogama i projektiranjima lokalnih, nerazvrstanih cesta. Čiste se plotovi, ruše se zidovi, šire se ceste za izgradnju nogostupa, podižu se novi, primjereniji betonski zidovi. Sigurnost svih sudionika u prometu, naročito djece, više je nego očita. Uređeno je preko 10 kilometara lokalnih cesta i nogostupa, pripremljeni novi kilometri za asfaltiranje, za što je uloženo oko 10 milijuna kuna pod najstrožom kontrolom javne nabave. U tijeku su pregovori s tvrtkom Duca d.o.o. Zadar oko rekonstrukcije krovne konstrukcije na župnoj crkvi Sv. Mihovila u kojoj je, među rijetkima u Zadarskoj nadbiskupiji, ugrađen klima-uređaj. Vrijedni i radišni Galovčani su itekako ponosni i na svoj Sportski centar Brig. A uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, učinjeni su veliki zahvati na elektromreži, koja se produžila i obogatila s oko 250 rasvjetnih tijela. Sanirana su divlja odlagališta smeća Sekinka, Rapišti, Gušt, U brigu te svojevrsno ruglo, trn u oku Galovčana, smeće na površini 300x30 metara na platou kod željezničke postaje.

Općina je svrstana u red onih pred kojima je potpisivanje ugovora za izgradnju sportske dvorane, u kojoj će se moći igrati sve službene utakmice u dvoranskim sportovima. Također i za izgradnju nove općinske zgrade u kojoj će se smjestiti sportske i kulturne udruge, političke stranke, galovačka mladež i umirovljenici, najavljuje Šare.

Kada prođete Galovcem ili ga pogledate iz zraka, vidjet ćete da se ovdje pojavio jedan novi svijet, svijet strojeva i mehanizacije. Galovac je zbog svog geostrateškog položaja osuđen na razvoj, što uključuje visoka izdvajanja za investicije na svim područjima života i rada. Naša želja je da rast bude zajednički interes svih, i ulagača i lokalne samouprave, ali i građana. Svi moraju biti motivirani, ali i odgovorni, zaključio je Slavko Šare

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]