Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ex Agrokor
  • 02.04.2019. 14:00

Fortenova grupa kupila Agrolagunu

Agrolaguna ima 1.193 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Istri, koje ne može biti preneseno na novog vlasnika Fortenova grupu bez suglasnosti države

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
  • 1.034
  • 76
  • 0

Novi vlasnici Fortenove grupe (bivši Agrokor) u ponedjeljak su na glavnoj skupštini društva Aisle HoldCo d.d. koja je održana u Amsterdamu, glasali i o odluci koja je ranije dogovorena o kupnji 51 posto dionica porečke tvrtke Agrolaguna, koja je bila sastavni dio koncerna Agrokor sve dok je njegov vlasnik bio Ivica Todorić, i 4,14 posto dionica tvrtke Žitnjak d.d. od tvrtke Agram Invest d.d. i to za ukupno 20 milijuna eura. 

To onda vjerojatno znači da je Agram Invest, odustao od tužbi kojima je osporavao jamstva koje su za kredite Agrokoru d.d. davale pojedine tvrtke unutar Agrokor grupe. Kupljena je i tvrtka Žitnjak, registrirana za nespecijaliziranu trgovinu na veliko hranom, pićem i duhanom u Zagrebu, a osnovana je još davne 1949. godine. Konzum je upisan kao vlasnik više od 80 posto dionica Žitnjaka. No, tek treba vidjeti kako će se rasplesti stvari oko Agrolagune, jer se radi o najvećoj poljoprivrednoj tvrtki, ne samo u Istri.

Biološko naslijeđe i ruske  banke

Naime, porečka Agrolaguna ima čak 1.193 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Istri, 600 ha vinograda i 100-ak ha maslinika, te 5.000 ovaca u kooperaciji za proizvodnju sira, koje ne može biti preneseno na novog vlasnika Fortenova grupu, bez suglasnosti države.   

Naravno, nitko neće poljoprivredno zemljište, kao ni biološko naslijeđe u vinogradima i maslinicima te istarski sir koji je ovih dana dobio i EU potvrdu zemljopisne izvornosti, odnijeti iz Istre. Dobra vijest je i da ruske banke, u prvom redu Sberbank, neće stečene udjele u Fortenova grupi prodavati prije restrukturiranja bivšeg koncerna Agrokor. A manje dobra vijest je da Mercator smanjuje prodaju hrvatskih proizvoda iz Agrokora, jer je lanjski pad iznosio 4,5 milijuna eura.  

Glavna skupština društva Aisle HoldCo d.d. trebala je usvojiti i izmjene Statuta sukladno kojima će se promijeniti tvrtka društva Aisle HoldCo d.d. na način da će ista glasiti Fortenova grupa d.d., navodi se na stranicama Fortenova grupe u Nizozemskoj. Nadalje, budući da Statut Aisle HoldCo d.d. predviđa da Upravni odbor ima devet članova i tri izvršna direktora, za prijelaznu fazu od osam dana imenovat će se osam privremenih članova Upravnog odbora od kojih će tri biti privremeni izvršni direktori društva Fortenova grupa d.d.

Navedeni privremeni članovi, svi iz redova TMF-a, društva koje se profesionalno bavi pružanjem korporativnih usluga, bit će na toj funkciji do 2. travnja (danas) kada će biti imenovani stalni članovi Upravnog odbora i stalni izvršni direktori. Za ponedjeljak, bila je sazvana je i prva skupština imatelja depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe.

Fabris član, a Poletajev šef direktora 

Skupština se održala u Amsterdamu i mogli su joj prisustvovati svi imatelji depozitarnih potvrda. A o odlukama koje su bile na dnevnom redu moglo se glasati i elektroničkim putem ili osobno na samoj Skupštini. Tako će imatelji depozitarnih potvrda kao krajnji vlasnici društva Fortenova grupa d.d. na Skupštini glasati o odluci kojom će jedinog dioničara društva Aisle HoldCo d.d., koje postaje Fortenova grupa d.d, uputiti na donošenje odluke o imenovanju i naknadama osam članova Upravnog odbora društva. Njihove osnovne godišnje plaće, iznosit će 20.000 eura bruto, a ako su u nekoj radnoj skupini dobivat će dodatnu naknadu od 150.000 eura bruto.

Predsjednik Upravnog odbora, a prema dostupnim informacijama to bi trebao postati ruski bankar iz Sberbanka Maksim Poletajev, imat će plaću od 230.000 eura bruto, dok bi izvršni član Fortenova grupe trebao biti Fabris Peruško. 


Tagovi

Fortenova grupa Agrolaguna Agrokor


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]