Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 29.08.2020. 15:00
  • Florida

Florida u prirodu pušta 750.000 genetski modificiranih komaraca

Nazvan još OX5034, modificiran je tako da ubija samo žensku populaciju, a mužjaci preživljavaju više generacija i prenose modificirane gene sljedećim muškim potomcima

Foto: JumpStory
  • 1.716
  • 248
  • 0

Plan za puštanje preko 750.000 genetski modificiranih komaraca u Florida Keys 2021. i 2022. godine dobio je konačno odobrenje državnih i saveznih vlasti, unatoč velikim protivljenjima lokalnog stanovništva.

Glavni cilj ovog projekta je ustanoviti može li genetski modificirani komarac biti uspješna alternativa prskanju insekticidima. Naime, vrsta komarca Aedes Aegypti koja obitava na Floridi prenosi nekoliko smrtonosnih zaraznih bolesti kao ziku, denga groznicu, chikungunyu i žutu groznicu.

Modifikacijom komaraca do smanjenja zaraznih bolesti

Unatoč ogromnim naporima, prskanjima iz zraka i kamiona učinci su bili jako loši. Vlasti Floride su se obratile za pomoć tvrtki Oxitec koja je razvila muškog komarca, programiranog da umre prije odrasle dobi, osim ako nije uzgojen u vodi koja je sadržavala antibiotik tetraciklin.

Testiran u Brazilu i Panami

Nazvan još OX5034, modificiran je tako da ubija samo žensku populaciju, a mužjaci preživljavaju više generacija i prenose modificirane gene sljedećim muškim potomcima. Podsjetimo, samo ženka komaraca siše krv koja joj je potrebna za sazrijevanje jajašaca. Mužjaci se hrane nektarom, pa stoga nisu prijenosnici bolesti. 

Napasni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

Tvrtka je prvo 2012. godine razvila OX513A koji je bio testiran na Kajmanskim otocima, Panami i Brazilu, a Oxitec je zabilježio veliku stopu uspjeha pri svakom izdanju. Na primjer, ispitivanje u urbanom području Brazila smanjilo je Aedes aegypti za 95%.

Također, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrila je i njihovo puštanje u okrug Harris u Teksasu, no državne i savezne vlasti još uvijek se premišljaju. 


Tagovi

Komarci Genetska modifikacija Aedes Aegypti Zika Ženke OX5034


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]