Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Press konferencija i prezentacija Fendt modela
  • 14.07.2014. 08:35

Fendt traktor od 500 KS osvaja ratare svijeta!

Tristotinjak okupljenih novinara i stručnjaka nije moglo sakriti uzdahe kada se iza dvoraca pred njima pojavio Fendt 1050. Čak petsto konjskih snaga u traktoru koji će se proizvoditi serijski.

  • 14.556
  • 1.364
  • 0

Jaki postaju još jači. To doista može samo Fendt. Može organizirati prezentaciju novih modela i europsku press konferenciju u dvorcu Schloss Neuschwanstein. No, može i napraviti opet novu seriju velikih traktora. Ovoga puta jako snažnih i velikih. Tristotinjak okupljenih novinara i stručnjaka nije moglo sakriti uzdahe kada se iza dvoraca pred njima pojavio Fendt 1050.

Damir Rukovanjski

Čak petsto konjskih snaga u traktoru koji će se proizvoditi serijski. Ova doista glamurozna predstava na elitnom Bavarskom mjestu, dvorcu kralja Ludovika I, upotpunjena je i press konferencijom na kojoj su dr. Rob Smith, Peter-Josef Paffen i suradnici iznijeli podatke o poslovanju.

No, Martin Richenhagen je zasigurno privukao svojim predavanjem najviše pažnje. A sama brojka od 17 tisuća strojeva u 2013. godini ostavlja sve prisutne bez daha. No, sve je i prodano i naplaćeno da tako prevedemo na hrvatski. No, to je kod Njemaca normalno. Oni to ne ističu jer oni uvijek sve što proizvedu to i prodaju i naplate.

Veliki korak naprijed s ciljem od 20.000 traktora godišnje

Prezentacija Fendt modela traktora

"Fendt i AGCO su stabilni i čvrsti ispunjavaju sve dugoročne strategije rasta", rekao je Peter-Josef Paffen, direktor branda Fendt unutar AGCO grupacije. "Naš zadatak je da vodimo brand Fendt uspješno u budućnost. Poslovna 2013. godina je iza nas i ona je 20 posto bolja i uspješnija od prethodne.

Broj od 17.837 Fendt prodanih traktora je odličan rezultat, a novi proizvodni pogon omogućio je taj", kako je rekao Paffen, "veliki korak naprijed. U 2014.očekujemo proizvesti 16.900 traktora. Danas, više od 400 inženjera rade na istraživanju i razvoju u Marktoberdorfu, i to u područjima proizvodnje traktora i kombajna za proizvodnju stočne hrane. Trenutno u Njemačkoj na ovom poslu u AGCO radi 4543 zaposlenih na četiri lokacije. Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Hohenmölsen i Fella u Feucht."

Rast se očekuje na području Europe, Afrike i Bliskog Istoka

Predstavljanje Fendta

Na pressici je istaknuto kako još jače žele istaknuti kompletnu liniju ključnih strojeva u premium klasi za profesionalne poljoprivrednike pa je tako sada Vario linija postala još atraktivnija s novim 1000 Vario. Raspon snage sada ide od 70 KS do 500 KS. A srednjoročni cilj je proizvoditi 20 tisuća traktora godišnje.

Dr. Rob Smith, AGCO viši potpredsjednik, i generalni direktor za Europu, Afriku i Bliski istok jasno je dao do znanja da korporacija upravo na tom području očekuje veliki rast. Broj zapadnih traktora na 1.000 hektara je osam puta manji na tržištima istočne Europe nego u SAD-u i s pravom se na tom području očekuje rast.

Rusija, Ukrajina i Kazahstan su za Fendt veliki potencijal

Konferencija u dvorcu Schloss Neuschwanstein

"Rusija, Ukrajina i Kazahstan su veliki potencijal. Tamo unatoč milijuna hektara obradivog zemljišta, prinosi i dalje ostaju daleko ispod zapadne razine i upravo je to izazov za našu tehnologiju", rekao je je Smith. Iz toga razloga AGCO je odlučio s jakim lokalnim partnerom u Rusiji udružiti snage i izaći na tržište s oznakom "Proizvedeno u Rusiji".

"Drugi ključni tržišni rast za nas je Afrika koja može odigrati presudnu ulogu u transformaciji globalne poljoprivrede." Iako je na tržištu Njemačke u tijeku blagi pad traktora, Fendt je potvrdio svoje prvo mjesto u 2013. sa 6.261 novih registracija i tržišnim udjelom od 21,1 posto za traktore više od 50 KS.

Na tržištu Njemačke Fendt i dalje vodi

Prezentacija u dvorcu Schloss Neuschwanstein

Nakon dobrog početka u 2014. godini sada je došlo do malog pada u travnju i svibnju, no i dalje u Fendtu očekuju borbu za prvo mjesto na tržištu. A Paffen je rekao kako je u segmentu traktora jačih od 200 konjskih snaga i dalje neosporni lider na tržištu s čak 42 posto. I izvoz je blago porastao u 2013.godini.

Odlični rezultati prodaje bilježe se i dalje u Francuskoj gdje se godišnje proda 42 tisuće traktora. A Fendt proda četiri tisuće. Za usporedbu treba reći da je Hrvatska tržište na kojem se prošle godine prodalo tek nekih 400 traktora. U Italiji se proda 19 tisuća traktora, a Fendt tamo ima prodanih 200 specijalnih traktora za vinogradarstvo i voćarstvo. No, očekuju i interes talijanskih ratara za najnovijim traktorom, a to je ovaj serije 1000.

Svakodnevna i serijska prizvodnja velikih traktora samo u Fendtu

Fendt - tržišni lideri u Njemačkoj

Konferencija je i dalje bila glamurozna jer je priređen koncert, bal i svečana večera u samom dvorcu koji je oduševio sve prisutne. A najviše iz razloga što su svi otišli upravo pod dojmom novog snažnog traktora.

Kao što smo rekli, jedinim standardnim od 500 ks. Za bolje objašnjenje. Proizvode se izvanserijski i veći traktori. To i mnogi drugi mogu napraviti. Ali za sada jedino Fendt ovakav traktor ide proizvoditi svakodnevno i serijski.


Tagovi

AGCO Fendt Traktor Dvorac Peter Josef Paffen Rob Smith Martin Richenhagen Schloss Neuschwanstein Prezentacija Novi modeli Fendt 1050 Istraživanje Razvoj Afrika Europa Francuska Italija Hrvatska Profesionalni poljoprivrednici Rusija Ukr


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]