Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 07.05.2015. 09:10

Expo 2015 započeo nasiljem!

Nasilni prosvjedi obilježili početak najvećeg sajma vezanog za prehranu u Milanu! Je li Expo 2015 uzaludan pokušaj Italije koju već godinama razdire korupcija, da podigne ekonomiju na noge?

  • 269
  • 32
  • 0

Uništeni automobili, spaljene kante za smeće, razbijeni prozori, kaos i naslije na ulicama. Tako je obilježen početak najvećeg svjetskog sajma vezanog za prehranu, Expo 2015 koji je u petak otvoren u Milanu u Italiji.

Otvaranje Expo 2015 popraćeno je masivnim prosvjedima koje je nasiljem nastojala ugušiti i policija. Vodeni topovi, plin suzavac i fizički obračuni bili su pokušaj da se smire mase ljudi koje su u No Expo maršu na ulicama Milana pokušale spriječiti održavanje sajma. Naime, prosvjednici su bacali kamenje te palili grad na svom putu do sajma, a bilo je, kako se procjenjuje i do 30.000 na ulicama. Zidovi su također nosili njihovu poruku. "Oderali ste nas, vrijeme je da platite."

Veliki prosvjedi u Milanu

Tako je centar Milana umjesto europskog središta postao ratna zona te ostavio gorak okus u ustima na samom početku onoga što je trebao biti šestomjesečni događaj koji bi pomogao internacionalnom položaju Italije i ojačao ekonomiju koja je na putu prema dolje.

"Autentično lice Milana je pozitivno, plemenito - a budućnost Expo-a neće određivati skupina vandala", poručio je premijer Matteo Renzi zahvaljujući policiji koja ih je uspješno spriječila u nanošenju još veće štete. Najmanje 10 uhićenja, a broj ozlijeđenih podjednak i na strani policije i prosvjednika.

Korupcija i korporativni kapitalizam

Nakon mjeseci brige oko odgode otvorenja sajma, što je djelomično povezano i sa slučajem korupcije unutar organizacije, činilo se kao da su pripreme te gradnja konstrukcije sajma završene baš na vrijeme. No, mnogi od paviljona još nisu bili ni blizu spremnog da postanu izlagački prostor. Organizacijski problemi nisu spriječili Renzija da usprkos svemu odoli kritikama i otvori izložbu.

"Rekli su da to nikada nećemo napraviti, ali Expo je danas stvarnost", rekao je. No, mnogi od izlagača su se žalili na manjak informacija i organizacije. Neki od izlagača čak nisu mogli dobiti ni vize za dolazak na sajam. Čak su i akreditacije bile problem. Organizatori su za to vrijeme inzistirali da će se stvari brzo razriješiti. No, No Expo pokret dokazuje suprotno. Sajam je organiziran gotovo na silu, da pokaže sjaj - kojega jednostavno više nema.

Generacija koja je rekla Ne Expu!

"Naša generacija ne želi ove korporativne gluposti", rekao je jedan od aktivista. Organizatori su se oslanjali većinom na volontere, na što su aktivisti posebno ljuti. "Sudjelovanje korporacija kao što su McDonalds i Coca-Cola i percepcija da je toliko javnog novca uloženo u projekt koji je prožet korupcijom, ne izgleda nam dobro."

Renzi je Expo 2015 vidio kao priliku za podizanje ekonomije. Očekivalo se 20 milijuna posjetitelja i zarada od 10 milijardi eura. Je li svijest na putu da nadvlada novac? Tema sajma u zemlji koja je poznata po dobroj hrani "Feeding the Planet, Energy for Life" u situaciji kada sustav pojede čovjeka, nekako i gubi svoj smisao.


Tagovi

EXPO 2015 Milano Italija Prosvjedi Nasilje Svjetska ekonomija Matteo Renzi No Expo Ekonomska kriza Korupcija Organizacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo ljepote za tmuran dan. Za više zavirite u galeriju našeg Hrvoja Škergata https://www.agroklub.com/agrogalerija/polja-makova-16943/