Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mama ŠČ!
  • 15.02.2023. 13:30

Evo o kojem traktoru pjeva Let 3

Pretpostavlja se da je u pjesmi Mama ŠČ! opjevan traktor Belarus kojega je 7. listopada prošle godine predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko za rođendan poklonio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu

Foto: Facebook/Let 3
  • 13.147
  • 955
  • 1

Ne sliježe se prašina oko izbora pjesme koja će Hrvatsku predstavljati na ovogodišnjoj Euroviziji. Koliko je kontroverzna Mama ŠČ! govori činjenica da su se, ne samo domaći i susjedni, nego i strani mediji digli na noge. 

O čemu govori pjesma, tko je Mama ŠČ, a tko psihopatski krokodil, kakvu poruku šalje, hoće li Letu 3 uopće biti dozvoljeno nastupati u Liverpoolu, pitanja su na koja ovih dana javnost traži odgovore. 

A kako smo mi poljoprivredni portal, nas, naravno, zanima - traktor. 

Mama poklonila Belarusa

Pretpostavka je da se autor pjesme, Damir Martinović Mrle referirao na Belarusa kojega je 7. listopada prošle godine predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko za rođendan poklonio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Certifikat, ujedno i čestitka (Foto: Belta)

Naime, Putin je jesenas navršio 70 godina, a tom ga je prilikom saveznik Lukašenko darivao traktorom po čijoj je proizvodnji ova zemlja poznata. 

Pjesmu je ovih dana analizirao i profesor s Fakulteta političkih znanosti, Hrvoje Cvijanović te objavio na društvenim mrežama. 

Kaže on, "Mama" se stalno ponavlja u pjesmi: "Mama kupila traktora, Mama ljubila morona" … "Mama" kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama "kupuju" koga god mogu). 

A za teoretičare zavjere evo još jedne zanimljivosti. 

Dovezli se na Fiatu?

Let 3 se na Doru, pred opatijsku dvoranu "Marino Cvetković" dovezao traktorom, ali ne Belarusom. Prema obliku karoserije te bojama i prugama, čini se da je riječ o modelu Fiat Agrifull 65 iz kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, kakvi se još uvijek prodaju na tržištu rabljenih vozila. Pitanje je - jesu li i ovime Letovci, inače iz Rijeke, htjeli poslati kakvu poruku? 

Puno je simbolike vezano uz Mamu ŠČ, za koju je Mrle pronašao inspiraciju u pjesmi Predraga Lucića, "Kupi mi, mama, jedan mali rat". Bit će materijala za analizu sigurno i nakon Eurovizije.

Do tada, Mama ŠČ! 


Tagovi

Belarus Mama ŠČ Mama kupila traktora Let 3 Fiat Agrifull 65 Eurosong Dora Damir Martinović Mrle


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!